Hopp til innhold

Stem på din Tore på sporet-favoritt

Tore Strømøy har laget 58 Tore på sporet-reportasjer. Nå har han plukket ut sine ti favoritter og du kan være med å stemme frem tidenes sak.

Tore på sporet

Vær med å stem fram tidenes Tore på sporet-sak.

Foto: NRK

– Jeg synes ikke det var lett å plukke ut noen favoritter da jeg synes alle reportasjene var fine på sitt vis. Men dette er mine ti, med begrunnelse, sier Tore Strømøy.

(Du kan stemme på din favoritt nederst i artikkelen)

1. Hele Norge gråt med Hanne

Hanne Ingebrigtsen Skjervold ble adoptert fra Korea, men hennes norske foreldre hadde alltid vært åpne om hennes bakgrunn. Dette var den aller første Tore på sporet-reportasjen, og kom som et «sjokk» på tv-publikum.

– Hele Norge gråt med Hanne denne lørdagskvelden, forteller Tore Strømøy.

Hanne Ingebrigtsen Skjervold

2. Pappa tok reisen Knut drømte om

Bjarne Sveens savn etter sønnen Knut, som døde i et snøskred, var tungt å bære. Tore Strømøy dro med Bjarne til Irland på den reisen han egentlig hadde planlagt sammen med sønnen.

– Når jeg hører sangen «The fields of Attenry» får jeg fortsatt frysninger, sier Strømøy.

Knut Sveen

3. Kompisturen til Kilimanjaro

Torbjørn Bårdsen og Erling Steigen møttes under fredskorpsarbeid i Afrika. Sammen besteg de Kilimanjaro, og på toppen sverget de evig vennskap og at de skulle møtes på samme sted om 20 år. Men før 20 år hadde gått, knakk Erling ryggen i en traktorulykke og Torbjørn fikk et hardt hjerneslag. Sammen begynte de å trene for å holde løftet om Kilimanjaro.

– Jeg elsker denne historien fordi den handler både om å sette seg mål, kjempe mot et mål og om et sterkt vennskap.

Torbjørn Bårdsen og Erling Steigen

4. Hjem til Chile etter 18 år

Raoul Jiminez fra Chile måtte flykte til Norge med familien sin for å slippe unna Augusto Pinochets diktatur.

– Reisen tilbake til Chile med Raoul lærte meg hva det vil si å måtte reise fra hjemland og familie ufrivillig. Jeg husker fortsatt de såre skrikene fra søstrene da vi så dem gjennom en glassvegg på flyplassen i Santiago.

Raoul Jiminez

5. På jakt etter oldefar

Reinhardt Jonassen fra Farsund forliste i Stillehavet og kom aldri hjem igjen. Han giftet seg på Cook-øyene og fikk to barn.

– Reisen til Stillehavet med familien fra Farsund ble et eventyr. Ikke minst møtet med Ai tu taki, jordas siste uberørte paradisøy.

Reinhardt Jonassen

6. En utstrakt hånd

Rachel Trovi fra Langesund så en film om fattige barn på et berg av søppel på Filippinene. Dette gjorde at hun viet resten av livet sitt for å hjelpe fattige.

– Møtet med Rachel i Manilla er noe av det sterkeste jeg har opplevd, og det er vanskelig å tro at den Gud Rachel priser finnes. Når Rachel sier at hun er der for Gud, blir det mer forståelig.

Rachel Trovi

7. Hvor er min ukjente pappa?

Elin Anita Mosbakk ønsket å finne faren sin og finne ut hvem hun selv var. Faren og moren hennes møttes noen dager en sommer, før han dro igjen og Elin Anita satt igjen med bare et bilde av en ung mann.

Da jeg endelig tok denne saken, ble det starten på en utrolig jakt. Jeg får mange spørsmål om hjelp til å finne fedre. Om du ikke skjønner hvorfor barna leter, se denne reportasjen, understreker Tore Strømøy.

Elin Anita Mosbakk

8. Jakten på den bortadopterte sønn

Sør-koreanske Hyang Suk Kangs har lett verden rundt etter sønnen sin som ble født i 1987. Han ble bortadoptert til Norge uten at hun visste det. Guttens far sendte han bort mot morens vilje.

– Dette skulle bli noe av det tristeste, men også noe av det mest gledelige jeg har vært med på i Tore på sporet.

Chang-woo Kang

9. Brødre gjenforenes etter 53 år

John Bjarne Øverland ble født i England og bodde de første årene sammen med sin mor, far og bror i England. Da faren flyttet til Norge, bestemte norske myndigheter at søsknene skulle splittes. En skulle bli hos far i Norge, mens den andre skulle dra med mor tilbake til England.

– Denne historien bør være pensum for alle som jobber med barn og barnefordeling.

Olaf og Jon Bjarne Øverland

10. Tanyas jakt på sin ukjente far

Tanya i Melbourne var adoptert og ville finne sine biologiske foreldre. Hun fant moren i nabolaget, men kontakten ble ikke spesielt god. Da hun spurte hvem faren var, fikk hun et bilde, navnet Harald og beskjed om at faren var norsk.

– Dette er en klassisk Tore på sporet-historie for alle som liker gode historier med masse følelser.

Tanya Williamson

11. Din favoritt

Har du en annen favoritt enn Tore Strømøy kan du velge blant de 58 reportasjene i høyremargen og stemme på den du liker best.

Laster innhold, vennligst vent..