Hopp til innhold

Milliarder til forskning og innovasjon

17 nye innovasjonssentre i landet skal forske for tre milliarder kroner de kommende åtte årene. Et av sentrene lover allerede revolusjonerende nyvinninger innenfor ultralyd.

Hovedbygningen NTNU Gløshaugen

– Pengene fra Norsk forskningsråd brukes blant annet til å finansiere forskning, laboratoriearbeid og utdanning av doktorgradskandidater, sier prorektor ved NTNU, Kari Melby.

Foto: Mentz Indergaard / NTNU

Norges forskningsråd gir rundt 1,6 milliarder kroner til 17 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Fredag var det åpning av de ni sentrene som skal ligge i Trondheim og ledes av Sintef og NTNU.

– De skal bidra til innovasjon i Norge og resten av verden. Forskningssentrene kobler gode forskere - som også utdanner masterstudenter og PhD-kandidater - med industrien, sier prorektor ved NTNU, Kari Melby til NRK.

LES: Kvart milliard til forskning på metaller

– Skal være lydhøre for behovene

Bjørn Haugstad, Kari Melby, Hanne Rønneberg

Statssekretær i kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, prorektor ved NTNU, Kari Melby og konserndirektør ved Sintef, Hanne Rønneberg.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

SFI-er skal drive med langsiktig forskning i samarbeid med næringslivet og andre forskningsmiljøer.

– SFI-ene går ut på å la gode forskere møte industrien og deres behov, og sammen forske på ting som er relevante. Eksempelvis sikre biler, sikrere bygninger, ny bruk av ultralyd for nye materialer. Det handler om å være lydhør for behovene, sier prorektor Melby.

I tillegg til støtten fra forskningsrådet utløses betydelige summer fra næringslivet. Alle de 17 sentrene vil til sammen forske for rundt 3 milliarder kroner de kommende åtte årene.

I Trondheim er NTNU involvert i alle ni SFI-er, mens SINTEF deltar i åtte.

LES: 200 millioner til forskningsmiljø på Sørlandet

Lover ultralyd-revolusjon

Asta Håberg

– Uten støtten fra forskningsrådet hadde vi ikke greid å utvikle teknologien vi vet vi kan få til, sier leder for senteret som skal forske på ultralyd, Asta Håberg.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Et av SFI-sentrene i Trondheim er Centre for Innovative Ultrasound Solutions For health care, maritime, and oil & gas (CIUS). De skal utvikle ultralydteknologi for å bedre effektivitet, diagnostikk og oppfølging av pasienter i helsevesenet.

– Men vi skal også utnytte det at ultralydteknologi kan benyttes i olje- og gassindustrien og i maritim industri, sier senterleder Asta Håberg, som også er professor i nevromedisin ved NTNU.

Hun nevner eksempler som å kunne se på sikkerheten i oljebrønner og å undersøke havbunnen.

– På helsesiden skal vi få til revolusjonerende nye metoder som kan erstatte røntgen, og vi ønsker å utvikle verktøy som gjør at også ikke-spesialister kan bruke ultralyd og stille presise diagnoser.

LES: NTNUs nye supermikroskoper