Hopp til innhold

Skaffet seg mikroskoper til 117 millioner

De nye supermikroskopene til NTNU og Sintef på Gløshaugen er så følsomme at togtrafikken en kilometer unna gjorde utslag på bildene.

NTNU sitt nye supermikroskop

Professir Ton van Helvoort tester ut det nye mikroskopet til NTNU og Sintef.

Foto: Espen Bjørgan

– Det vi ser her er glass som brukes på kjøkken forstørret 50-60 tusen ganger. Det er egentlig ikke så mye. Disse instrumentene kan lett forstørre 20 millioner ganger, sier professor Ton van Helvoort ved institutt for fysikk ved NTNU på Gløshaugen

20 millioner ganger forstørrelse er vanskelig å begripe, men i et forsøk på å forklare hvor mye det er, har Forskningsrådet kommet med følgende eksempel: Hvis en ser på et hårstrå på 20 millioner ganger forstørrelse vil det fremstå som seks kilometer bredt.

Spleiselag

Innkjøpet er resultatet av et spleiselag mellom Forskningsrådet, NTNU, Sintef og Universitetet i Oslo. Sammen har de kjøpt inn fem mikroskoper, hvorav tre er plassert i Trondheim og to i Oslo.

– Med disse kan vi se på materialer på en måte vi tidligere ikke har vært i stand til. Hvis en vil lage bedre mobiltelefoner eller bildeler må en se materialene på atomskala for å forstå hvordan de er bygd opp, og det kan vi nå. Egenskapene til materialene er direkte relatert til strukturene på atom-nivå.

Aluminium forstyrret 20 millioner ganger

Slik ser aluminium når man ser på det i mikroskopet.

Foto: NTNU

117 millioner

Så smått kan det største de legger i mikroskopet være.

Den lille biten inne i ampullen viser størrelsen på det største som kan legges inn i mikroskopet.

Foto: Espen Bjørgan / NRK

Totalt har spleiselaget investert 117 millioner kroner. I tillegg til at det har gått store summer til selve mikroskopene har de også måttet bruke mye på å tilpasse lokalene til formålet.

Instrumentene er nemlig så sensitive at togtrafikken en kilometer gir utslag på bildene.

– Mikroskopene er det vi kaller for transmisjonselektronmikroskop, og det er veldig kraftige instrumenter, forteller overingeniøren.

– Veldig kult

Ton van Helvoort tester mikroskopet

Professor Ton van Helvoort styrer mikroskopet fra en datamaskin.

Foto: Espen Bjørgan / NRK

– Det er helt avgjørende innen veldig mange fagfelt at en har tilgang til et slikt mikroskop. Det gjelder alt fra elektronikk og byggematerialer og til den nye nanoteknologien.

Og hva synes professoren om å få et nytt mikroskop?

– Det er veldig kult. Det er mye arbeid, men for fem år siden trodde vi at det vi nå kan gjøre på daglig basis var umulig, avslutter van Helvoort.