Hopp til innhold

Michael Moore digger norsk dokumentarfilm

Den Oscar-belønnende dokumentarfilmskaperen likte filmen «Opprørske oldemødre» så godt at han sendte regissøren en mail.

Opprørske oldemødre

Shirley (91) og venninnen Hinda (82) reiser tvers gjennom USA for å forstå bakgrunnen for finanskrisen.

Foto: Storytelling Media

Filmregissør Håvard Bustnes i Faction Film.

Regissør Håvard Bustnes sier det var et stort øyeblikk da mailen fra Moore tikket inn i innboksen.

Foto: Faction Film / NRK

I believe this film celebrates the art of cinema and inspires audiences in many exhilarating ways, and I am excited about bringing it to my festival.

Michael Moore i mailen til Håvard Bustnes
Michael Moore

Michael Moore har laget noen av de mest populære dokumentarfilmene de siste 10 årene.

Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

– Det var jubel da den mailen kom. Dette er ikke sånt som skjer hver dag, sier regissør Håvard Bustnes.

Filmen om de samfunnsengasjerte oldemødrene har allerede gått på kino i Norge og blitt vist på filmfestivaler over hele verden. Filmen handler om to eldre damer som reiser rundt i USA for å finne svar på hvorfor samfunnet trenger økonomisk vekst for å fungere.

– I mailen skrev han at han har sett filmen og at han likte den veldig godt. Han har også lyst til å sette opp filmen på sin private dokumentarfilm-festival i Michigan, sier Bustnes.


Oscar-belønnet.

Michael Moore er blant verdens aller mest kjente dokumentarfilmskapere. Han har blant annet laget Bowling for Columbine, som ha vant en Oscar for, Fahrenheit 9/11 og Roger & Me. Moore er en samfunnsengasjert regissør som har laget filmer og bøker om globalisering, store selskaper, våpenkontroll og det amerikanske helsevesenet.

– Han er en omdiskutert fyr, men for meg er han et slags forbilde. Han klarer å få oppmerksomhet og lager fantastiske filmer, sier Bustnes.

Les Filmpolitiets anmeldelse av filmen her: – En sjarmerende og annerledes dokumentar


Jobber mot USA

Opprørske oldemødre har allerede vært vist på festivaler i blant annet Spania, Mexico, Sør-Korea og Russland.

Nå jobber produksjonsselskapet med å selge filmen på det amerikanske markedet.

– Det å få vist filmen på Michael Moore sin filmfestival er veldig viktig for å få den ut til et større publikum i det store amerikanske filmmarkedet. Det lages mange filmer hvert år, så å få gitt ut en film der er veldig, veldig vanskelig, sier Bustnes.

Faction film, som er produksjonsselskapet til filmen, har fått seg en kanadisk salgsagent som jobber med å få solgt filmen inn til USA og filmen er allerede vist på en festival i Seattle.

– Det er interesse fra flere amerikanske tv-stasjoner og DVD-distributører. I tillegg snakker vi med kinodistributører, men det er fryktelig vanskelig, sier Bustnes.

Opprørske oldemødre vises også på NRK1 onsdag 2. juli klokken 21.30.

En morsom og annerledes dokumentar om finanskrisen og vår økonomiske fremtid.

Se P3s anmeldelse av dokumentarfilmen.