NRK Meny
Normal

Meråker får 150 nye asylsøkere

Det blir ett nytt mottak i Meråker for 150 asylsøkere. Ordføreren mener de ikke har kapasitet til å ta imot så mange nye asylsøkere.

Skoler i Meråker

Meråker får ett nytt asylmottak og 150 nye asylsøkere. Mangel på undervisningslokaler er en utfordring for kommunen, sier ordføreren.

Foto: Kjell Lundemo

Det nye asylmottaket blir opprettet på Nustadbo i Meråker.

Utlendingsdirektoratet sier det kan bli aktuelt med inntil 60 plasser i tillegg til de 150 plassene på mottaket.

For mange

– Det er bra at avtalene er kommet på plass og det er viktig at asylsøkerne blir tatt godt imot i bygda, sier ordfører Kari Anita Furunes.

Ordføreren hadde håpet at det ikke kom flere enn 80 asylsøkere. Årsaken er for liten kapasitet og mangel på lokaler til undervisning.

Kari Anita Furunes

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes, sier det er viktig å ta godt imot de nye asylsøkerne, men hun hadde håpet at det kom færre.

Foto: Jøte Toftaker

– Dette gjelder spesielt lokaler til voksenopplæring. Med en så stor økning i asylsøkere vil dette gi store merkostnader. Når det ikke er lokaler fra før får vi ikke finansiert utgiftene. Dette er tatt opp med departementet, sier Furunes.

Overkjørt

Hun frykter det vil gå ut over kommuneøkonomien.

– Dette er en stor utfordring for kommunen som skal ha en økonomi i balanse. Vi føler vi blir overkjørt og det liker vi ikke. Dersom vi blir pålagt et ansvar vi egentlig har for undervisningsplikt, vil det bli store kostnader og dette er penger vi må ta et sted ifra. Det kan gå ut over tjenestetilbudet og det liker jeg dårlig.

Fra før har Meråker et mottakssenter med 40 enslige mindreårige asylsøkere og over 100 flyktninger er bosatt i Meråker.

Utfordring

Mindre tilstrømning av flyktninger til Norge gjør at det bare blir ett nytt mottak i Meråker med 150 asylsøkere.

– Ja, det er under det halve av det som ble antatt, men det er uansett mer enn det vi har kapasitet til. Så det er en utfordring, sier ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes.

I fjor høst var det stor usikkerhet. Det var planer om hele fire mottak med til sammen 400 asylsøkere i kommunen som har 2.500 innbyggere.

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.