Kommune betalte tilbake eiendomsskatt - ville unngå rettssak

Massive klager på eiendomsskatt i Midtre Gauldal fører til at kommunen må tilbakebetale store summer.

Rådhuset i Midtre Gauldal

Midtre Gauldal kommune vil tjene omtrent 6,7 millioner kroner per år på eiendomsskatten de neste fire årene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane

Rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane, mener kommunen har rett til å kreve inn pengene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det er stor misnøye med innkrevinga av eiendomsskatt i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag. Både bedrifter og privatpersoner har klaga på at kommunen ikke har holdt fristene som gjelder, skriver Gauldalsposten onsdag.

15. september var det berammet en rettssak i Sør Trøndelag tingrett mellom kommunen og Coop Oppdal SA, som eier store eiendomsmasser i Gauldal. De mener kommunen har drevet med ulovlig innkreving, men rettssaken ble avlyst da partene inngikk forlik i forkant, skriver avisa.

Flere bedrifter får igjen penger

Gauldalsposten har fått tilgang til dokumentet som bekrefter at Coop Oppdal SA får tilbakebetalt eiendomsskatten for 2015. Midtre Gauldal kommune har også påtatt seg å dekke saksomkostningene på 121.325 kroner som følge av tvisten med Coop Oppdal SA.

Også Kjeldstad Trelast AS har fått refundert eiendomsskatten for 2015.

– For oss er dette todelt. Vi klaget på at skatten ble skrevet ut for sent. I tillegg reagerte vi på at skatten omfatter maskiner og produksjonsutstyr som vi mener ikke skal tas med i eiendomsskattegrunnlaget, sier Rune Johnsen, konsernsjef i Kjeldstad Holding AS.

– Forskjellsbehandling

Venstrepolitiker Jon Kristian Haukdal misliker måten innkrevingen av eiendomsskatten i Midtre Gauldal har foregått på. Han mener kommunen bør tilbakebetale skatten både til bedrifter og privatpersoner.

– Jeg har hele tiden ment at innkrevinga i 2015 var ulovlig. Den kom for sent. Når det står at pengene skal kreves inn senest i juni, så kan ikke regninga komme et halvt år etter fristen, sier han til Gauldalsposten.

I eiendomsskatteloven heter det blant annet:

«...første året det skrives ut eiendomsskatt i en kommune må allmenn taksering og utskriving være avsluttet innen utgangen av juni dette året...»

Nå mener politikeren at det utøves forskjellsbehandling.

– Det er ikke riktig at store aktører skal slippe å betale, mens andre må. Det er nok mange som kunne ha tenkt seg å ha prøvd denne saken for retten, men ikke tør på grunn av det økonomiske, sier Haukdal.

Til NRK sier Haukdal at saken er svært uheldig for kommunen som trenger pengene, men det at de prøver å skjule dokumenter og dysse ned det hele, gir en vond smak i munnen.

Laster innhold, vennligst vent..

Tjener 6,7 millioner kroner

Rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane, mener de har rett til å kreve inn eiendomsskatt for 2015 med bakgrunn i at kommunen har holdt fristen «så langt råd er», som det står i regelverket.

Da kommunestyret var samlet i rådhuset i desember 2015, mellom de to terminene, ble det stilt spørsmål rundt lovligheten av innkrevingen. Rådmannen sa at han stolte på kommunestyrets kompetanse i spørsmålet om lovligheten.

Eiendomsskatten var da beregnet til 6,7 millioner kroner i årsinntekt de neste fire årene.

Laster innhold, vennligst vent..