Hopp til innhold

Her står Maren (32) på scenen for å snakke om sine psykiske problemer – hylles for åpenheten

Trebarnsmora står på scenen for å fortelle folk om plagene sine. Hennes åpenhet kan hjelpe andre, mener organisasjon.

Maren Valø Dekkerhus på scenen i Nærøysund kulturhus

VELGER ÅPENHET: Her står Maren Valø Dekkerhus på scenen i Nærøysund kulturhus og forteller om livet sitt med psykiske plager. Nå håper hun å få reise rundt i flere kommuner med forestillingen sin.

Foto: Privat

Maren Valø Dekkerhus var midt i tenårene da hun for alvor fikk kjenne på hvor vanskelig livet kan være.

– Jeg bodde på hybel i Namsos, og ble innlagt på psykiatrisk avdeling. De neste årene gikk jeg inn og ut av sykehus for behandling. Så jeg klarte ikke å fullføre videregående skole, forteller hun åpent i dag, mange år etter.

Les også Tre enkle grep kan bedre den psykiske helsen din

Marthe Hoel og venner på tur i Sunnmørsalpene.

– Føler meg frisk nå

I dag bor hun på Rørvik med mann og tre små barn. 32-åringen har på en måte lært seg å leve med sykdommen.

– Akkurat nå føler jeg meg ganske frisk, men jeg vet ikke hvordan det blir i framtida, sier hun.

Maren har alltid vært glad i å skrive, og i dag er skrivingen god terapi for henne.

– I fjor ga jeg faktisk ut ei bok, med egne dikt som jeg har skrevet gjennom årene med sykdom. Jeg skriver fortsatt en god del, og det kan komme flere utgivelser, sier hun.

Boka «Det som ikke dreper deg, gir deg posttraumatisk stresslidelse» danner også grunnlaget for at hun nå går på scenen for å fortelle om livet sitt med psykiske plager.

– Ja, det er et stort skritt å ta. Å stå på scenen med lyset rettet mot deg. Ja det er tøft, men samtidig er det viktig å være åpen om dette, mener hun.

Maren Valø Dekkerhus

Maren Valø Dekkerhus bruker mye tid på å skrive ned tanker og følelser. Det har blitt mange dikt gjennom årene.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Stiller med band på scenen

Hun har med seg musikerne i bandet «Trine med bakmenn» på scenen.

– Foreløpig har vi hatt en forestilling i Nærøysund kulturhus på Kolvereid, men jeg håper det blir flere, forteller hun.

– Vi fletter sammen diktene mine og musikken til en sceneforestilling om mental helse, psykiatri, tankegods og håp. Jeg håper dette vil øke forståelsen for psykiske lidelser og kanskje få i gang en god debatt.

Les også Stor studie om internett og mental helse: – Betryggende, sier forsker

Jente ser på mobilen i mørkt rom. Skjermen lyser opp ansiktet hennes.

Dekkerhus samarbeider med flere, blant annet organisasjonen Mental Helse.

Maren er med på å utvide samtalen om psykisk helse, ved å bruke en sceneforestilling. Det er modig gjort, og ikke minst kan det bidra til at andre velger åpenhet, sier kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Mental Helse til NRK.

Åpenhet om psykiske helselidelser er viktig. Det kan bidra til økt kunnskap og forståelse, og det kan motvirke stigma og tabuer. Hennes bidrag kan påvirke samfunnsdebatten og ikke minst bidra til bedre behandling av psykiske lidelser, mener hun.

– En unik historie

Også organisasjonen Leve samarbeider med Maren Valø Dekkerhus.

Marens historie om å leve med psykisk uhelse er unik. Slike historier kan gi håp til andre som sliter. For vi vet at flere rapporterer om psykisk uhelse nå enn før, spesielt unge, sier Nina Danielsen, leder for selvmordsforebygging i Leve.

For Maren er åpenhet og diktskriving viktige virkemidler på vei til bedring og mestring. Generelt kan en si at et samfunn der alle tar sin egen og andres velferd på alvor, er en viktig grunnpilar. Med den holdningen vil enkeltpersoner lettere kunne be om og få hjelp med det de opplever som vanskelig, fortsetter hun.

Kristin Bergersen i Mental Helse

Kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Mental Helse er bekymret for utviklingen innen psykisk helsevern i Norge.

Foto: Mental Helse

Normalt med psykiske utfordringer

Ifølge Mental Helse vil rundt halvparten av alle nordmenn i løpet av livet møte på en psykisk helseutfordring.

Det er helt normalt å oppleve psykiske utfordringer i løpet av livet, uten at det nødvendigvis betyr at man får en psykisk diagnose, forteller Bergersen.

Men hun er bekymret for utviklingen innen psykisk helsevern.

Psykiatrien nedprioriteres i arbeidet med å få helseforetakenes budsjett i balanse. Vi har mistet tusenvis av behandlingsplasser de siste 20–30 årene, uten at kommunene har bygd opp gode lokale forebyggende tilbud, fortsetter hun.

Les også De møtte veggen – trening ble veien tilbake

En sammenstilling av to bilder. Johannes Nonås Langhelle til venstre, med hendene på hofta og solbriller på. Til høyre er Ole Petter Hjelle som sykler over en elv under Offroad Finnmark.

– Kan både gråte og le

Mental Helse er redd dette vil få konsekvenser på sikt. Både i form av høyt frafall i skolen og sykefravær blant unge. Nettopp det Maren Valø Dekkerhus på Rørvik selv har opplevd.

– Jeg forteller min alvorlige historie med humor. Her kan du både gråte og le. Jeg er brutalt ærlig om mitt eget liv, og tror det er viktig å være åpen. Det gir samtidig håp for framtida, mener trebarnsmora fra Rørvik.

Men det er spesielt en gruppe Maren håper vil høre hva hun har å si.

– Dette er jo et tema som angår mange av oss. Men jeg håper spesielt mange menn høre hva jeg har å si. Menn er kanskje ikke så flinke til å snakke om følelser, og være åpne om hvordan de egentlig har det innerst inne, mener hun.

Boka til Maren Valø Dekkerhus

I 2023 ga Maren Valø Dekkerhus ut sin egen diktbok.

Foto: Espen Sandmo / NRK