NRK Meny
Normal

Mange legger feller for vaskehjelpa

Det er blitt mer stuerent å ha vaskehjelp, men mange stoler ikke på at den ukjente personen de overlater husnøklene til gjør jobben skikkelig.

Kristin Klett

Kristin Klett opplever ofte at folk legger ut små feller for å sjekke om hun gjør vaskejobben skikkelig.

Foto: Ellen Flå / NRK

Ingen støvkorn unnslipper ørneblikket til Kristin Klett. De erfarne øynene saumfarer rommet. Fra venstre til høyre. Så legger hun hodet på skakke for å se alt fra en ny vinkel.

Leker og penger under sofapute

Det er først og fremst leker og fjernkontroller som havner under sofaputene, men noen ganger er det også folk som sjekker at de ikke tar penger.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Sammen med kollega Ilona Mikane, har hun brukt en time på å ta oppvasken, vaske kjøkkenbenkene, tørke støv, vaske badet og gulvene i et hus i Trondheim.

– Når man skal vaske andre folk sine hus er det viktig å være systematisk, nøye og rask, sier hun.

Tittelen hennes er servicemedarbeider, men hun blir oftest omtalt som vaskehjelp.

Legger ut feller

Kristin har ikke tid til å stoppe opp for å snakke, men det trenger hun tydeligvis ikke heller, praten går lett mens hun jobber.

– Det kan være noen som legger feller under sofaputene, for å sjekke at vi støvsuger der.

Hun forteller at de ofte finner fjernkontroller eller leker på strategiske steder, og at noen legger ut penger for å sjekke om de havner på bordet eller i lomma til vaskerne.

Stuerent med vaskehjelp

Geir Negård

Geir Negård ved City Maid i Trondheim sier de merker at det er mye mer akseptert å ha vaskehjelp nå enn på 1980-tallet.

Foto: Ellen Flå / NRK

Det er ikke lenger slik at det er litt flaut å vaskehjelp i huset. Distriktsleder i City maid i Trondheim, Geir Negåd sier det er ganske forskjellig fra da firmaet starta opp i Oslo for 26 år siden.

– Da hendte det at de ansatte fikk beskjed om å parkere litt lenger ned i gata, og så gå bort til huset, forteller han.

City Maid er den største leverandøren av private vasketjenester i Norge, og har rundt 5000 faste privatkunder, men mange av dem som har vaskehjelp betaler svart.

Kundestrøm etter Krogh-utspill

Januar er den måneden i året hvor de får flest nye kunder, men det kom ekstra mange nye i år, forteller Negård.

For selv om mange reagerte sterkt på at den vakre finansfruen Marte Krogh gikk ut og sa at småbarnsmødre burde trene mer, var det også mange som ble inspirert til å skaffe seg vaskehjelp slik som hun har, tror han.

– City Maid var og også ute og uttalte seg om saken, og det som var artig for vår del var at vi merket en vanvittig pågang av folk som var interessert i våre tjenester, sier han.