Barnevernet sliter ut fosterforeldre

Mange fosterforeldre sier opp, fordi samarbeidet med barnevernet blir for vanskelig.

.

Flere fosterforeldre klager og over lite oppfølgning og lite hjelp fra barnevernet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Fosterforeldre NRK Trøndelag har snakket med, sier at de ikke blir hørt når de ber om avlastning og hjelp – og at de føler seg veldig alene om en tung omsorgsoppgave.

– Etter klokken tre og halv fire på ettermiddagen står fosterforeldre veldig mye alene, sier generalsekretær i norsk fosterhjemsforening Tove Wahlstrøm.

Barnevernet i Steinkjer synes det er uheldig at samarbeidet mellom fosterforeldrene og barnevernet ikke er bedre.

– Det er i bunn og grunn veldig synd. De er noen av de viktigste samarbeidspartnerne vi har, sier barnevernleder i Steinkjer Lene Vibeke Rønning.

Store variasjoner

Det finnes ingen statistikk over hvor mange fosterforeldre som har gitt opp på grunn av et dårlig forhold mellom fosterhjem og barnevern. Likevel kan man se at nesten halvparten av alle fosterhjemsplasseringer ender med at barnet senere blir flyttet. Barnet kan bli flyttet både en og to ganger, uten at det er tilsiktet.

I en norsk studie svarte 25 % at de hadde vurdert å slutte som fosterforeldre. De fleste på grunn av krevende fosterbarn, men mange også på grunn av barnevernet.

– Det er meldt om store variasjonen fra fylke til fylke og fra kommune til kommune om hvordan fosterhjem følges opp. Variasjonene går helt ned på saksbehandlernivå, sier Wahlstrøm.

– Noe er galt

Generalsekretæren i norsk fosterhjemsforening forteller at det ofte ikke er forholdet til barnet som er det mest krevende, men derimot barnevernet. Lite oppfølgning, lite hjelp, lite oppmuntring, lite og dårlig kontakt med saksbehandler er ting som går igjen i klagene.

– Det er noe galt når så mange fosterforeldre kaster inn håndkleet og sier opp. Det er ikke barnet som er vanskelig, men systemet som er vanskelig, sier generalsekretær i norsk fosterhjemsforening Tove Wahlstrøm.

Fosterforeldre sier til NRK at flere har vært på nippet til å gi opp fordi samarbeidet er så dårlig.

–Det er en stor utfordring. Her bør det kurses på begge sider, sier Wahlstrøm.

– Vi må se på rutinene våre

Barnevernet vil nå se på rutinene de har for fosterhjem. De mener at samarbeidet med fosterhjemmene definitivt kan bli bedre.

– Dette må barnevernstjenesten ta til seg. Vi må gå noen runder for å se på rutinene våre og hvordan vi jobber. Vi må alltid etterstrebe å ha et så godt samarbeid som overhodet mulig, sier barnevernsleder Lene Vibeke Rønning.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.