Hopp til innhold

– Nå skal vi høre på fosterforeldrene

Den siste tiden har flere fosterforeldre stått frem og fortalt om dårlig oppfølging av barnevernet. Trondheim kommune lover nå å ta grep.

Ensomt barn

– For å bli bedre trenger vi kunnskap om hvordan folk oppfatter barnevernet i kommunen, sier kommunalråd i Trondheim, Merete Baustad Ranum. (Illustrasjonsbilde.)

Foto: Colourbox

Gunn Røstad

Kommunaldirektør for oppvekst i Trondheim, Gunn Røstad.

Foto: Ørland kommune
Merete Baustad Ranum

Kommunalråd for Høyre i Trondheim, Merete Baustad Ranum.

Foto: Privat

Trondheim er en av kommunene som blant annet i programmet Brennpunkt har fått mye kritikk for kontakten mellom barnevernet og fosterforeldrene. Nå skal kommunen gjennomføre en brukerundersøkelse blant fosterforeldrene i byen.

– Vi ønsker å gjøre en så god jobb som mulig opp mot fosterforeldre. Å etablere en brukerundersøkelse vil gi oss enda bedre kunnskap, sier kommunaldirektør for oppvekst, Gunn Røstad.

LES:Året som fosterforeldre ble vår verste tid

Vanskelig å rekruttere fosterforeldre

I flere år har barnevernet jobbet hardt for å rekruttere flere fosterforeldre i Trondheim.

Men flere av fosterforeldrene har fortalt om frustrerende møter med barnevernet, hvor de ikke ble hørt eller tatt med på råd. Nå skal dette altså undersøkes grundig, og det er Høyres kommunalråd, Merete Baustad Ranum, glad for.

– For å bli bedre trenger vi kunnskap om hvordan folk oppfatter oss, sier hun.

– Det er vanskelig å rekruttere fosterhjem allerede i dag, så det er viktig at de som jobber i barnevernet har både tid og kompetanse slik at kommunikasjonen med fosterhjemmene blir bedre.

LES: Enorme forskjeller i hjelp og veiledning

– Media slår opp de negative sakene

Kommunaldirektør Gunn Røstad tror for øvrig ikke det står så dårlig til med barnevernet og samarbeidet med fosterforeldrene som det kan se ut til.

– Det er de negative sakene som kommer frem i media. Men vi har også gode erfaringer med arbeidet opp mot fosterhjemmene, sier hun.

Røstad understreker imidlertid at de skal bli enda bedre på samarbeid.

LES: – Dårlig rykte ødelegger for barnevernet

Se NRK Brennpunkts dokumentar «Brustne hjerterom» om fosterforeldrene Sissel og Arnt, og hvorfor de måtte gi opp fosterbarna sine:

Norge har et stort behov for flere fosterfamilier. Sissel og Arnt påtok seg omsorg for to søsken av de i alt 10.000 barna som ikke kan bo hos egne foreldre. Men etter å ha knyttet seg tett til barna, fant de ut at den lille jenta og gutten hadde langt større problemer enn hva barnevernet hadde informert dem om. I Brennpunkt forteller flere fosterforeldre om et barnevern som ikke gir dem støtten de trenger. Til slutt måtte Arnt og Sissel selv gi opp, mens barna ble skilt og sendt til hvert sitt nye fosterhjem.