Hopp til innhold

– En miljøkatastrofe om gjedda når Snåsavatnet

Den spesialbygde elektriske fiskebåten til NINA kom fra Lillehammer til Steinkjer mandag kveld. Strømsjokk brukes nå i forsøket på å redde Snåsavatnet fra en miljøkatastrofe.

elektrisk båt

Strømbåten fra NINA er i gang med jakten på Gjedde og Abbor i Lømsen. Dette bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: NINA/Anton Rikstad

– Dette er alvorlig. Å få tatt knekken på gjedda blir ingen enkel oppgave, sier fiskeriforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Gjedda har gytt

Det var søndag i forrige uka at en en fisker fikk gjedde på kroken i Lømsen, som har forbindelse med Snåsavatnet. Rovfisken har aldri før vært sett i det lille vannet i Følling, en drøy mil nord for Steinkjer.

Lokale fiskere varslet umiddelbart grunneiere og Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Gjedde

Gjedda som ble tatt i Lømsen veide over fem kilo. Den rakk å gyte før den ble fanget. Lasse Bratberg og Andreas Guin er to av de lokale fiskeentusiastene som nå bidrar i arbeidet med å bli kvitt den uønska rovfisken.

Foto: Anton Rikstad

– Det som er ekstra bekymringsfullt er at gjedda har formert seg. Vi fikk en hunn-fisk på garn i går, og vi så at den har gytt. En gjedde på 5-6 kg har bortimot 100 000 egg, så den har en voldsomt til formeringsevne.

- Om den kommer til Snåsavatnet er det antakelig for seint å få gjort noe, sier Rikstad.

– Snåsavatnet er en av de beste ørretvannene vi har i Trøndelag. Og kommer det først gjedde dit er den håpløs å få vekk. Gjedda er som kjent en rovfisk, og det er ørret som er maten, sier Rikstad.

Utsatt med hensikt

– Gjedda må være utsatt av folk - det er ikke mulig at det har kommet naturlig. Men vi aner ikke hvem det er, vi aner ikke hva slags formål de har med utsettinga. Vi ber om tips fra publikum for å komme til bunns i dette, sier fiskeriforvalter Anton Rikstad.

Saken er anmeldt, men politiet har foreløpig ikke kommet noen vei.

– Det ryktes at noen eksemplarer av gjedde er henta i Fossemvatnet 5-6 km unna Lømsen, og satt ut der i vår en gang. Vi kommer ikke videre med å finne ut av det ryktet, så vi trenger hjelp, sier Rikstad.

Nok en trussel

På samme tur i Lømsen fikk de enda en svært uønsket overraskelse i garnet.

– Som om det ikke var nok med gjedda, så fikk vi i tillegg abbor. Det er en ny fiskeart i Nord- trøndelag, og vi må helt til Sverige eller til Røros-området for å finne nærmeste abborvann.

Konkurrerer om maten

– Abboren er en næringskonkurrent til ørreten. De spiser omtrent det samme, og den har en voldsom forplantningsevne, så den vil konkurrere ut ørreten på sikt. Derfor vil vi heller ikke ha abbor. Vi vil ha de artene vi har i Trøndelag, og det er laks, ørret og rør, sier Rikstad.

Levende agn

gjedde med sluk

Den ene gjedda ble tatt på sluk, og mistet av en lokal fisker for ei uke siden. Søndag kveld ble den tatt på garn.

Foto: Anton Rikstad

– Abboren kan ha blitt satt ut samtidig. Men den kan også ha kommet med sportsfiskere som bruker små abbor som levende agn. Det er den siste teorien vi har nå, sier Rikstad.

– Det er ikke tillatt å fiske med levende agn i Norge, men det skal visst være lov i Sverige, og det er mulig at den har kommet på den måten.

Alvorlig miljøkriminalitet

Fiskeriforvalteren sier utsettingen av gjedde og abbor er en alvorlig miljøkriminalitet. Han sammenligner de mulige konsekvensene med når mink rømte fra oppdrettsanlegg i Norge.

– Det ble en ny art i norsk fauna, og den er hard mot både egg og fugl langs kysten. Innføringen av gjedde og abbor kan sammenlignes med det.

– Dette er dramatisk.

Rikstad tror det kan være ønsket om å få storfisk som kan ha fått noen til å sette ut gjedda i Lømsen.

Strømsjokk

Nå er håpet at den elektriske fiskebåten til NINA (Norsk institutt for naturforskning) skal være redningen for ørretbestanden.

Båten sender elektrisk spenning ned i vannet.

Gjedde og Abbor

Både gjedde og abbor truer nå ørretbestanden i Lømsen - og i verste fall i Snåsavatnet.

Foto: Anton Rikstad

– Det dannes et strømfelt foran båten. Fisken blir tiltrukket og slått i svime om den er i nærheten, eller den blir jaget inn i et garn vi har på utsiden av båten, sier Rikstad.

Fiskeriforvalteren sier det kan bli svært vanskelig å bli kvitt de uønska fiskeartene i nabovannet til Snåsavatnet.

– Men når det står så mye på spill kan vi ikke la være å gjøre et skikkelig forsøk, sier Rikstad.