NRK Meny
Normal

Luftforsvarets musikkorps kan forsvinne

Forsvarssjefen foreslår at Forsvarets musikalske aktivitet samles på ett sted. Det vil etter alt å dømme bety at Luftforsvarets musikkorps i Trondheim legges ned - og at 28 musikere mister jobben.

musikk forsvaret

28 KAN MISTE JOBBEN: Dersom Luftforsvarets musikkkorps i Trondheim legges ned, står 28 musikere uten fast jobb.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Bakgrunnen er at Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen torsdag sa at Forsvarets musikkvirksomhet bør samlokaliseres, da han la frem sitt fagmilitære råd.

Meldinga kommer ikke som noen stor overraskelse på musikkmiljøet i Trondheim. De frykter nå at deler av musikklivet i Trøndelag blir tappet for ressurser, og varsler kamp for å få beholde korpset.

– Mange gode argumenter forsvarer opprettholdelse av korpset i Trondheim. Det lokale musikklivet har stor nytte av oss, både på det profesjonelle plan, og i musikklivet for øvrig. Korprosjekter i Nidarosdomen og annen kirkemusikk er eksempler på det, i tillegg til omfattende instruksjonsarbeid. Vi spiller for de yngste i barnehager og for godt voksne på eldreinstitusjoner, sier Øystein Herfindal, som er trombonist i Luftforsvarets musikkorps i Trondheim.

Øystein Herfindal

Øystein Herfindal lover innsats for å beholde Luftforsvarets musikkorps i Trondheim.

Kan påvirke musikkonservatoriene

Et redusert antall musikere i Forsvarets tjeneste kan også bety at musikkonservatoriene må vurdere en reduksjon av antall musikere de utdanner. Herfindal kan vanskelig se for seg at behovet for blåsere er like stort den dagen Forsvarets musikk er redusert til ett orkester i hovedstaden. Han tror det også kommer til å koste store beløp å etablere lokaler til et orkester på 100 mann i Oslo.

– Denne saken berører i politisk forstand flere departementer og institusjoner. Både kultur- og kunnskapspolitikere bør innse at forslaget kommer til å ramme mange. Det vil dessuten koste store beløp å skulle sende orkesteret fra Oslo til distriktene, hvor det kanskje ikke lenger blir korps å finne i regi av Forsvaret, understreker Øystein Herfindal.

– Svart uke for trøndersk kulturliv

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener korpsets funksjon er betydelig.

– Dette er ei svart uke for trøndersk kulturliv, og her ser vi et nytt forsøk på ei sentralisering vi ikke ønsker, sier fylkesordfører Sandvik, som i går også reagerte sterkt på et foreslått kutt i støtten til Olavsfestdagene i Trondheim.

Han stusser over at man ikke ser korpset i en større sammenheng.

– Det spiller en vesentlig rolle overfor kulturlivet, og er en viktig bidragsyter i mange produksjoner.

28 kan miste jobben i Trondheim

Dersom korpset i Trondheim legges ned, betyr det at 28 musikere står uten fast jobb, deriblant trombonist Herfindal.

– Nå må vi jobbe knallhardt for å overbevise politikerne om at jobben vi gjør er viktig for svært mange. Avgjørelsen skjer utpå vårparten 2016. Vi har støtte i det trønderske musikkliv for vårt syn, sier Herfindal.