Savnet fersk fisk på skolen – bestilte skrei hjemmefra

Mats Hermansen (22) fra Vesterålen orket ikke flere halvgode fiskemiddager på folkehøyskolen i Trøndelag. Nå får han skrei spesialsendt fra pappa.

Mats Hermansen

Etter en god del organisering, kan Mats Hermansen og de andre på folkehøgskolen omsider nyte et ekte skreimåltid.

Foto: Tormod Gjersvold

På kaia i Trondheim står en tynnkledd ung mann og venter på at Hurtigruta skal losse fersk skrei fra hjemplassen. Mats er elev ved rockelinja på Trøndertun folkehøgskole, og har savnet fisken hjemmefra.

– Jeg er jo oppvokst med fersk fisk, og utvalget på skolen er ikke helt det samme, sier 22-åringen diplomatisk.

Begeistret rektor

Lossing av fisk fra Hurtigruta

Her losses den blodferske skreien fra pappa Remi Hermansen.

Foto: Tormod Gjersvold

Trommeslageren fra fiskeværet Myhre oppsøkte derfor rektor og spurte om han var interessert i Vesterålsskrei til skolen.

– Han ble supergira.

Rektor ved Trøndertun Tormod Gjersvold er også med på kaia denne tidlige morgenen, og kan bekrefte at han syntes dette var en kjempeidé.

– Det var nesten så jeg ikke trodde det var sant. Skulle vi få gratis fersk fisk?

Jada, det skulle de. For det er pappa Hermansen som sponser leveransen fra Nordland til Trøndelag.

Han er nemlig fiskebåtreder, og sender gladelig ferdige fileter sørover – nok til alle de hundre elevene ved skolen.

Mats Hermansen, Oda Thue Wiig og Anne Berit Reitan på Trøndertun folkehøgskole

NRKs reporter fikk også prøvesmake sammen med Mats Hermansen, elev Oda Thue Wiig og kokk Anne Berit Reitan.

Foto: Tormod Gjersvold

Medelev: – Beste fisken jeg har smakt

Få timer senere har skreien havnet på Trøndertuns kjøkken, og Mats kikker forventningsfullt ned i isoporkassene.

– Dette er en delikatesse, sier han, og innrømmer at synet gir ham litt hjemlengsel.

Kokk Anne Berit Reitan har allerede kokt potet, stekt bacon og laget gulrotstuing. Nå skal fisken bakes i ovnen.

– Det er akkurat slik det skal være. Som hjemme hos mamma, sier Mats.

Men det er kanskje ikke riktig alle elevene på folkehøyskolen som er like begeistret? Trondhjemmer Oda Thue Wiig innrømmer at hun er litt skeptisk før hun skal smake, og sier hun ikke er vokst opp med mye fisk på bordet.

Men dommen er oppløftende:

– Det er den beste fisken jeg har smakt!

Skreimiddag på Trøndertun folkehøgskole

Mats bestilte det han mener er det riktige tilbehøret: Potet, bacon og gulrotstuing.

Foto: Tormod Gjersvold

Rektor vurderer krav til elever nordfra

Mats selv får nesten tårer i øynene når det er hans tur til å nyte maten, for det er lenge siden sist han fikk servert skrei.

– Det har vært mye planlegging for å få til dette, men det var verdt strevet.

Rektor Tormod sier han vil insistere på at alle elever må stille opp til dagens middag, og legger til – med glimt i øyet:

– Elever nordfra må i fremtiden levere fersk skrei for å få komme inn på skolen.

Elver ved Trøndertun folkehøgskole spiser spesialsendt skrei fra Nord-Norge

Oda og de andre elevene likte spesialleveransen nordfra.

Foto: Tormod Gjersvold