NRK Meny
Normal

Opptil 90 timer ekstra kjøring på en dag

Flomstengte veier fører til lange dager for mange lastebilsjåfører.

Flommen på Østlandet skaper trafikkproblemer.

E6 Kvam ødelagt av flom

E6 ødelagt av flom i Kvam.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud
Arild Sand

Arild Sand.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Nå må han kjøre om Selbu, Brekken, Trysil og ned til Elverum. Og så til Vestfold, sier Arild Sand, daglig leder i Leiv Sand Transport i Levanger.

Torsdag sendte han en av sine sjåfører til Vestfold, en kjøretur som ikke er enkel når E6 gjennom Gudbrandsdalen er stengt på grunn av storflommen.

– Tar det som ei utfordring

Hver dag har transportselskapet rundt 15 lastebiler på norske veier, og flommen gjør at sjåførene må belage seg på opptil seks timer ekstra kjøring hver dag.

I verste fall kan de stengte veiene bety 90 timer ekstra kjøring på en dag for selskapet.

– Mange av dem tar det som ei stor utfordring, det ble plutselig litt spenning i hverdagen. Men det er tross alt mange skjebner rundt omkring der folk ikke kommer seg videre og sånt, og det er ikke så artig da, sier Arild Sand.

– Veldig forsinket

Han sier at kundene er svært forståelsesfulle, og at de skjønner hvilke utfordringer situasjonen skaper for de som frakter gods.

– Men selvsagt har vi noen som venter på varer hele tiden. Vi er veldig forsinket.

Posten forsinket

En rekke bedrifter sliter med logistikken på grunn av flommen. Eksempelvis måtte Bama Norge kjøre varer fra Østlandet om Fagernes og Valdresflya, dermed ble forsinkelsen til Trøndelag rundt fem timer.

Flommen stopper også deler av togtrafikken, en av følgene er at pakkepost mellom Midt-Norge og Sør-Norge er ett til to døgn forsinket.

De som skal reise mellom Trøndelag og Østlandet de nærmeste dagene, har få valgmuligheter. Flommen har ødelagt både hovedveger og jernbane, noe som også rammer godstrafikken: