Hopp til innhold

Kvart milliard til nytt forskningssenter

Et nytt forskningssenter til en kvart milliard kroner skal gjøre norsk metallproduksjon grønnere og mer effektiv.

Metallproduksjon

Forskning og industri går sammen for å gjøre norsk metallproduksjon mer effektiv.

Foto: James Hardy / AltoPress /Colourbox

– Norsk metallindustri er allerede verdensledende innen teknologiske og innovative produksjonsmetoder, vårt mål er å bidra til å opprettholde og forsterke denne ledelsen, sier senterleder ved Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), Aud Wærnes til NRK.

– En stor dag

Aud Wærnes

Aud Wærnes leder SIF, og sier åpningen av det nye senteret er stort.

Foto: NTNU

Tirsdag åpnet forskningssenteret "Metal Production" som er et nytt senter for forskning knyttet til framstilling av metaller. Senteret ledes av NTNU og SINTEF, og er et samarbeidsprosjekt som samler hele den norske metallurgiske industrien.

– Det er en stor dag merkedag for materialforskning, sier Wærnes.

Metaller er en stor del av vårt moderne dagligliv, men krever store ressurser både i form av råmaterialer og energi til fremstilling.

SFI-ordningen har som formål å styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning i samarbeid med bedrifter og forskningsmiljøer. Det vil være fokus på bærekraftig innovasjon, verdensledende forskning og industriell vekst.

– Industriell utvikling og forskning går hånd i hånd. Derfor er vi veldig glad for at vi har fått til et slikt bredt samarbeid mellom næringslivet og akademia, sier Hans Erik Vatne, teknologisjef i Hydro i ei pressemelding.

Tredje største eksportvaren i Norge

Forskningssenteret vil at industrien skal fortsette å ligge i verdenstoppen med en energieffektiv, miljøvennlig og konkurransedyktig produksjon av materialer.

– Metallindustrien er den tredje største eksportvaren i Norge. At vi får på plass et senter som skal fokusere på anvendt forskning vil styrke og videreutvikle industrien i Norge, sier Håvard Moe, teknologisjef i Elkem i ei pressemelding.