Hopp til innhold

– Statsministeren bør ta ansvar for SINTEF

Konsernsjefen i SINTEF ønsker seg en rett linje under statsministeren i 60-års gave til forskningskonsernet.

Unni Steinsmo

Konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo vet hva hun vil ha i bursdagsgave.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

– Jeg mener forsking og innovasjon er så viktig for Norge, og det blir mer kompleks og krevende fremover, så det er helt naturlig at dette ansvaret ligger rett under statsministeren, sier konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo til NRK.

SINTEF er Skandinavias største uavhengige forskningskonsern, og i dag feirer de 60 år.

Statsråd kaster glans

Forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland kommer til Trondheim for å delta i feiringen.

Les også: Foto finner føflekkkreft

Selv om Steinsmo er glad for at statsråden tar seg tid i en travel hverdag, er hun ikke fornøyd med organiseringen av norsk forskning.

– Hvis vi ser på behovet vi har for omstilling, og hvordan det berører ulike departement og behovet for å jobbe helhetlig med problemstillinger, så er dagens system hvor forskninga er så sektorstyrt ikke en god løsning, sier hun.

Les også: SINTEF-styret i krisemøte

Vil bli best i Europa

SINTEF har i dag 2200 ansatte i 60 land, og omsetter kunnskap for milliarder av kroner. 90 prosent av aktiviteten er oppdragsforskning.

– Målet for oss er å bli det mest anerkjente oppdragforskningsinstituttet i Europa. Vi er blant de fire største i Europa i dag, så det er helt klart mulig, sier hun.

Les også: – SINTEF må offentliggjøre Iran-rapport

Fokus på fremtiden

I dag arrangerer SINTEF jubileumskonferansen «Fremtiden skapes nå» på Rica Nidelven.

– Dette gjør vi for å fokusere på at handlingene våre r i dag bestemmer hvor vi vil være i 2050, hvor målet er et lavkarbonsamfunn, sier Steinsmo.

Les også: – Menn bør få lappen når de er 23 år

– Sprek 60-åring

I kveld blir det jubileumsmiddag og fredag er det festforestilling for alle ansatte. Steinsmo er stolt av bursdagsbarnet.

Les også: Hvorfor Oddvar Brå brakk staven

– Det er en høyst oppgående 60-åring. Vi har god økonomi, sterk faglig posisjon, og ikke minst aktive i EU-forskning, så det er all grunn til å være stolt av SINTEF.

Bekymret

NTNU er SINTEFs viktigste samarbeidspartner.

– Når vi går ut med anbefalinger sammen NTNU så blir vi lyttet til, også i det politiske miljøet. Vi ble lyttet til i klimaforliket som Stortinget vedtok. Vi sa at vi må investere mer i teknologi hvis vi skal få en bærekraftig utvikling.

Les også: NTNUs hjernekraft hylles

Likevel mener Steinsmo det investeres for lite.

– Det er litt av bakteppe for dagens konferanse. VI vil skape oppmerksomhet rundt betydningen av investeringer i det norske samfunnet.

Startet som protestaksjon

SINTEF startet som en protestaksjon, da det nasjonale forskningsrådet som ble startet etter krigen ville etablere et nasjonalt institutt for teknisk forskning i Oslo.

Les også: Kronprins Haakon på SINTEF

En gruppe professorer ved NTH i Trondheim reagerte, og dannet sitt eget institutt for anvendt forskning på sin egen campus.