NRK Meny
Normal

Kultfilm blir trøndermusikal

For første gang blir kultklassikeren "Med Grimm og Gru" fra 70-tallet vist på en av landets største teaterscener.

Video wolf

VIDEO: Rock’n Roll Wolf på Trøndelag Teater.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Filmen ble første gang sendt på NRK i 1983, og siden den gang har de fargerike dyrene dukket opp på TV-skjermen vår hele 17 ganger.

Kristian Seltun, teatersjef Trøndelag Teater

Kristian Seltun, teatersjef ved Trøndelag Teater.

Foto: Tone Iversen / NRK

Det er altså en gammel kultklassiker som nå blir satt opp som musikalen "Rock'n Roll Wolf" på Trøndelag Teater. Det er deres største satsing siden ”Les Miserables” i 2006.

– Dette er godt, gammeldags teater i moderne innpakning, noe som gjøres ganske sjeldent, forteller teatersjef Kristian Seltun stolt.

– Det har vært et ganske stort arbeid og ser svært lovende ut. Dette er en sværing!

Versjoner av "Med Grimm og Gru" har blitt satt opp av amatørgrupper før, men ifølge de rumenske rettighetshaverne er Trøndelag Teater først ut i verden med å lage en profesjonell teatermusikal av filmen.

Fins i mange versjoner

Den russisk-fransk-rumenske musikalfilmen fra 1976 tar utgangspunkt i et rumensk folkeeventyr nedskrevet av Ion Creangas, og ble spilt inn i tre forskjellige versjoner – på engelsk, russisk og rumensk.

Det alle tre har til felles er at eventyret har blitt til en rock’n’roll-musikal med dansende dyr i spektakulære parykker og forseggjort sminke.

Og det er ingen tvil om at man også på Trøndelag Teaters scene vil få en spektakulær musikalforestilling, men teaterversjonen ligger tettere opp under Creangas eventyr enn 70-tallsfilmen.

– Det fins så mange varianter av både originaleventyret og filmen at vi har kunnet gjort om handlingen som det passer oss, forteller teatersjef Kristian Seltun.

Manus skrevet fra bunnen

– Vi kjøpte rettighetene til filmkonseptet, men det fantes ikke noe manus så det måtte vi skrive selv. Da har vi endt opp med å bruke mer av Creangas eventyr, rett og slett fordi det skjedde mer der.

Pål Christian Eggen (Ulven) og Ingrid Bergstrøm (Geita)

Pål Christian Eggen og Ingrid Bergstrøm spiller i 'Rock'n Roll Wolf'.

Foto: GT Nergaard / Trøndelag Teater

Manuset er det regissør Tyra Tønnesen og forfatter/musiker Ragnar Olsen har stått for. Alt er gjendiktet til rim og rytme fra bunnen av, og derfor er rockeoperamanuskriptet naturligvis på trøndersk.

Musikken er derimot direkte nedskrevet fra filmen, så gjenkjennelsesfaktoren for de som har sett originalen fra før kommer uansett til å være stor.

– All musikken og sangene ligger til filmen, sier Seltun. Det samme gjelder kostymene og hvordan de ser ut. Dette er jo fra Trøndelag Teaters side en kjærlighetshyllest til ”Med Grimm og Gru”.

Godt billettsalg

Den spesielle rockeoperaen har utvilsomt fattet manges interesse, og teatersjefen er ikke i tvil om at også en musikalversjon i Trondheim vil bli populær.

– Forhåndssalget er formidabelt bra, vi er nesten helt utsolgt frem til påske. Så alt tyder på at dette kommer til å bli en stor suksess, forteller Kristian Seltun.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.