NRK Meny
Normal

Kritiserer Giske for trønderbudsjett

Kulturbyråd i Oslo, Torger Ødegaard, anklager kulturminister Trond Giske for å favorisere sitt eget hjemfylke i statsbudsjettet.

Torger Ødegaard
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- En kulturminister skal være for hele landet, ikke bare for Trøndelag, sier høyre-politiker Ødegaard til Dagsavisen. Det var et intervju i NRK Midtnytt som fikk Oslos kulturbyråd til å se rødt.

Trond Giske

Der sa Trond Giske at "Vi skal ikke bare satse på kultur i hovedstaden. Kultur skal være for alle, ikke bare for de få, men for hele landet." Deretter la han med et smil til at statsbudsjettet for 2009 var blitt "et skikkelig trønderbudsjett".

Forskjellsbehandling

Ødegaard reagerer også sterkt på at Olavsfestdagene får økt sin støtte til tross for årets millionunderskudd. Giske har sagt at han ble orientert for sent om underskuddet til å komme med endringer i statsbudsjettet. Ødegaard mener det er en dårlig bortforklaring-

- Hvis festivalen hadde ligget i Oslo ville Giske fjernet tilleggsbevilgningene på 1,5 millioner kroner med et pennestrøk, sier kulturbyråden i avisen.

- Tar ikke hensyn til kunsten

Han trekker i tillegg fram at Kirkemusikkfestivalen i Oslo ikke får statlig støtte, selv om de ble oppfordret til å søke av kulturministeren. Ødegaard legger vekt på at festivalen har befestet sin posisjon som en av de beste innen sin sjanger, og som tiltrekker seg noen av Europas fremste kirkemusikere.

- Dette viser at Giske står for en instrumentell kulturpolitikk på sitt verste. Han tar ikke hensyn til kunsten. I stedet driver han med førstehjelp i form av gjeldssanering til en festival som holder på å ramle fra hverandre, sier Ødegaard til Dagsavisen.

- Skaper konflikter

- Jeg legger merke til at Giske ønsker å skape konflikter mellom hovedstaden og resten av Norge. Det er tydelig at Arbeiderpartiets kulturpolitikk aldri tar utgangspunkt i hva som er best for kunsten, men bruker vikarierende argumenter som distriktspolitikk eller byutvikling, fortsetter Torger Ødegaard.

Han er også kraftig provosert over at Rockheim i Trondheim får 55 millioner til å lage museumsinnhold og et driftstilskudd på 22,5 millioner kroner neste år. Oslo rockmuseum i Schouskvartalet får ikke statsstøtte. Rockheim skal forøvrig åpne neste høst, mens Oslo rockmuseum skal åpne i 2010.

- Jeg har forståelse for at man ikke kan gi driftsstøtte til et museum som ikke åpner før i 2010. Men vi kan ikke fullføre dette prosjektet hvis vi ikke har fått forsikringer fra staten om at finansieringen er på plass, avslutter kulturbyråd i Oslo, Torger Ødegaard.