Hopp til innhold

Fra byggeboom til bomstopp for byggebransjen

De gode tidene i byggebransjen er over. Det siste året har antallet permitteringsvarsler i bransjen økt med 400 prosent.

Utbygging på Lilleby i Trondheim

BRÅBREMS I BOLIGMARKEDET: Her på Lilleby i Trondheim er det bygd hundrevis av boliger de siste åra. Det bygges fortsatt i området, men de boligene som ikke har solgt, er langt tyngre å selge.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

– Vi ser at det tar lengre tid å få tilfredsstillende salg sånn at vi får finansiering til å sette i gang med bygging.

Storbydirektør i Nordr for Trondheim, Anders Teodorsen

Storbydirektør i Nordr, Anders Teodorsen, sier det er langt mer krevende å selge nok leiligheter til å få satt i gang nye prosjekter nå enn for et par år siden.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Det forteller storbydirektør Trondheim Anders Teodorsen i boligbyggeselskapet Nordr. De er blant selskapene her til lands som bygger flest boliger.

Men etter mange gode år med lav rente og stigende boligpriser, så merker de at ting har snudd.

Denne uka bestemte ledelsen å si opp 20 prosent av sine ansatte. Det betyr at mellom ti og tolv ansatte mister jobben.

– Det er tøffere tider, og det har bransjen litt godt av. Det er lenge siden sist, og det har kanskje vært litt for enkelt, litt for lenge, sa direktør i Nordr, Andreas Martiniussen til Finansavisen.

– Salgsvolumet har gått ned ganske betydelig fra 2021, som var et toppår, tilbake til 2019 nivå, sier Teodorsen

Les også Boligprisene steg med 0,4 prosent i august - Her er det derimot full stopp

Bodø

Nordr har blant annet stått bak et av de største boligprosjektene i Trondheim de siste åra. På Lilleby har hundrevis av arbeidere vært i sving med å bygge den nye bydelen.

Men nå er det mye vanskeligere å selge, og de må nedbemanne i Trondheim.

– Det er veldig kjedelig. Vi gjør organisatoriske tilpasninger som innebærer at vi kommer til å miste et par dyktige medarbeidere, sier Teodorsen.

Tomt anleggsområde i Trondheim

Boligbyggere er redd planer for ny boligbygging må settes på vent som følge av at folk ikke tørr kjøpt nytt.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Redde for å kjøpe

Det jobber til sammen rundt 400.000 i byggenæringen i Norge.

Ikke siden 1999 har det blitt satt i gang færre byggeprosjekter enn det ble i tredje kvartal av 2023. Så langt er det satt i gang bygging av 45 prosent færre boliger i år sammenligna med i fjor.

Direktør i Entreprenørforeninga, Audun Otterstad.

Direktør i Entreprenørforeninga i Trøndelag, Audun Otterstad, sier eiendomsutviklere i hele landet har det tøft om dagen.

Foto: EBA Trøndelag

Ifølge tall fra Byggenæringens Landsforening har antallet konkurser økt med 30 prosent i år. Firma som har sendt ut permitteringsvarsel har økt med 400 prosent sammenligna med samme periode i fjor.

De opplyser at de nå jobber kontinuerlig med å hjelpe bedriftene med nedbemanningsprosesser.

– Bygg- og anleggsnæringa er den næringa som merker tiden vi er inne i tøffest av alle. Det er prognoser som sier at vi kan miste så mange som 30.000 årsverk hvis det ikke kommer påfyll av oppdrag, sier direktør Audun Otterstad i Entreprenørforeninga i Trøndelag.

Han sier næringa rammes av prisoppgangen på varer, ei svak krone og at det er færre som kjøper bolig for tiden på grunn av renta.

– Det er spesielt de som har spesialisert seg mot bolig som merker det spesielt tøft. Der er det over en halvering i igangsettelser. Det kommer ikke i gang nye prosjekter, sier Otterstad.

Les også Full boligbrems: Obos har usolgte boliger for 13 milliarder

Daniel Kjørberg Siraj

Frykter priseksplosjon

I september satte Norges Bank opp styringsrenta til 4,25 prosent. Samtidig varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bache at renta kan bli satt opp enda 0,25 prosentpoeng i desember.

Christoffer Johnsen, daglig leder i Varmbo

Daglig leder i Varmbo, Christoffer Johnsen, mener det fortsatt er behov for nye boliger i byene. Men at mange sitter på gjerdet og venter på grunn av renta.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Flere boligbyggere NRK har snakka med tror det vil bli bygd få nye boliger så lenge folk er usikre på om renta skal videre opp.

– Jeg tror vi får en flat utvikling i boligsalget fram mot sommeren 2024. Så vil det bli en rekyl i boligmarkedet i løpet av 2025 når man ser på den lave igangsettelsen som er i boligmarkedet akkurat nå, sier daglig leder Christoffer Johnsen i boligutbyggeren Varmbobygg.

Entreprenørforeninga tror spesielt de store byene vil rammes av prisoppgangen. Langt flere flytter inn til byene enn det bygges boliger til.

– Der blir det flere om beinet når flere skal begynne å kjøpe når renta etter hvert går ned. Da vil prisene stige ugunstig mye, sier Otterstad.

– Da får man en prisspiral fordi er for lite tilgang i markedet, fortsetter han.

Anleggsmaskiner og byggekraner i Trondheim

I storbyene bygges det fortsatt boliger, men på grunn av lite salg av nye boliger i år, så går det mot veldig lite bygging i 2024.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK