Kraftig nedgang av stjålne kjøretøy

...men pass på inventaret!

biltyveri

Det er ikke lenger like enkelt for kriminelle å stjele moderne biler. Særlig i Trøndelag er det svært få anmeldelser som angår tyveri av kjøretøy i år.

Foto: Marit Langseth / NRK

De siste årene har det vært en kraftig nedgang av anmeldte tyverier av kjøretøy. Tall fra politiet viser at antall anmeldte biltyverier er redusert med hele 33 prosent siden 2013. Tyveri av motorkjøretøy generelt har hatt en nedgang på 21 prosent i den samme perioden.

Tyvene går for airbager og navigasjonssystemer

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, forklarer nedgangen med at det er mye vanskeligere å stjele selve kjøretøyet nå enn tidligere.

– Teknikken og systemene blir bare bedre og bedre. Startssystemene er mye mer kompliserte enn tidligere. Derfor går tyvene heller etter inventaret i kjøretøyet.

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver NAF

Jan Ivar Engebretsen i NAF forteller at moderne bilteknologi skaper vanskeligheter for kriminelle.

Foto: NAF

Av inventar er gjerne navigasjonssystemer og airbager attraktivt for tyvene ettersom de gjerne koster en del.

- Det er organiserte tyveribander som knuser ruta lynraskt og stjeler det de måtte finne inne i bilen. De er slu og har blant annet støydempende teknikker for å hindre oppmerksomhet, forteller Engebretsen.

Advarer "sløve" nordmenn

At tyvene også blir ekstra fristet når det ligger verdisaker synlig inne i kjøretøyet, er ingen hemmelighet. Engebretsen oppfordrer "sløve" nordmenn til å være oppmerksomme på ferie.

Biltyveri

Engebretsen advarer mot å legge mobiltelefon, lommebøker, smykker, datamaskiner og lignende synlig i bilen.

Foto: Marit Langseth / NRK

– Og vær for all del ekstra forsiktig om du har tenkt deg til Liseberg i Gøteborg. På parkeringsplassen ved Liseberg er det massevis av biler, deriblant mange norske. Der skjer det ekstremt mange bilinnbrudd i løpet av sommeren.

Engebretsen mener grunnen til at det skjer så mange tyverier akkurat utenfor Liseberg, er fordi det er relativt lett å komme seg videre til Øst-Europa.

Særlig stor nedgang i Trøndelag

I Trøndelag har nedgangen av stjålne biler og lastebiler vært særlig stor. I 2013 fikk politiet i Nord- og Sør-Trøndelag inn 364 anmeldelser, mens de i 2015 fikk 230, forteller Sivert Rannem, politioverbetjent i Trøndelag.

Det tilsvarer en nedgang på 37 prosent.

Per 12. juni 2016 har politiet fått inn 74 anmeldelser vedrørende bil- og lastebiltyveri i Trøndelag. Dermed tyder statistikken på at nedgangen fortsetter også i år.

– Den samme tendensen gjelder for brukstyveri av motorsykler, forteller Rannem.

I år har politiet fått inn ti anmeldelser vedrørende stjålne motorsykler, mens de hadde fått inn 19 slike anmeldelser på samme tid i fjor.