NRK Meny
Normal

Kongsgård på Stiklestad

Arkeologer er nå sikre på at de har gjort funn som beviser at det ligger tufter etter en kongsgård under jorda rett ved Haug gård på Stiklestad.

Arkeologene Heather Gimson og James Bonsall, SLIGO institute of technology i Irland
Foto: Håvar Zeiner / NRK

Ved hjelp av eksperter fra Irland er arkeologene på Stiklestad helt sikre på at de har funnet en over 1000 år gammel kongsgård. I sommer så man omrisset fra helikopter, men først nå har man sett hvor stor hovedbygningen er.

- For huset er både bredere og har en annen form en bygg som var typisk for denne tidsperioden, sier seksjonssjef for arkeologi ved NTNU i Trondheim, Lars Fredrik Stenvik. Huset har bueformede vegger, er 14–15 meter bredt, og nærmere 400 meter langt.

Arkeolog Lars Fredrik Stenvik

Lars Stenvik

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Så tuftene fra lufta

Det var i sommer gamle hustufter fra vikingtida kom fram i åkrene ved Stiklestad. Tørken gjorde det mulig å se omrisset av gamle bygg og gravplasser fra lufta. Nå har arkeologene beveget seg ned på bakkenivå, og de siste tre ukene har man bruk moderne teknologi og utenlandske eksperter for å ta sommerens funn i nærmere øyesyn.

- Vi ser en stor hall som er med på å understreke betydningen av dette området på Stiklestad, sier arkeolog Stenvik. Det er bare funnet noen få slike haller i Skandinavia, så dette er ganske spesielt, sier han.

Hjelp fra Irland

Arkeologene Heather Gimson og James Bonsall kommer fra SLIGO institute of technology i Irland, og har bidratt med sin fagkunnskap og tekniske hjelpemidler. Med seks ulike elektroniske instrumenter, blant annet radar, metalldetektor og magnetometer har de lett på jordene de siste to ukene. James Bonsall er begeistret over hva de har funnet, men sier det må starte utgravninger for å være helt sikre.

Mange funn

Ved hjelp av metalldetektor ble fikk arkeologene over 500 utslag på et område på bare 30 ganger 50 meter. Arkeolog Heather Gimson er overrasket over at funnene lå så tett på et lite område. Hun sier det å lete etter arkeologiske bygg på et jorde er som å bevege seg i Disneyland.