Det virket som kong Harald hadde det travelt med å rekke NTNUs jubileumsmiddag da han kom med toget til Trondheim i dag.
Én time før forrettene skulle på bordet i Erkebispegården ved Nidarosdomen, ble kongen ønsket velkommen av et ugjestmildt trøndersk høstvær.
Men inntrykket av byen blir nok fort rettet opp, skal vi tro kokk Lars Vesterdal.
– Dette blir godt, lover han og ser ut over maten som kongen og de andre celebre gjestene får servert i forbindelse med NTNUs 100-årsjubileum.
Hans kokkelag fikk oppgaven om å lage en meny som ligner på den universitetet serverte da de første studentene startet utdanningen 15. september 1910.
Samtidig som kongen ankom Trondheim gjorde Lars Vesterdal (t.h.) og de andre kokkene klar forretten til jubileumsmiddagen.
Foto: Juliet Landrø / NRKSpiser det samme som da universitetet ble åpnet
Dermed spiser kong Harald nesten det samme som hans bestefar kong Haakon VII gjorde for 100 år siden.
– Det har skjedd ting med kokkekunsten siden da, så helt likt blir det nok ikke. Vi har tatt de samme råvarene og gjort en litt moderne vri, forteller Vesterdal.
Han gjorde den siste finpussen på maten samtidig som kongen ankom Trondheim.
Til daglig jobber Vesterdal på Rica Nidelven hotell. Han og resten av kokkelaget fra hotellet har de siste fem årene vunnet prisen for Norges beste hotellfrokost.
Nå er frokosten byttet ut med middag, og gjesten som skal serveres er selveste kongen. Likevel hevder kokken at nervene er under kontroll.
– Jeg gjør så godt jeg kan, uansett om det er kongen som skal spise eller ikke, sier han.
Dette får kongen servert
Sammen med 162 andre middagsgjester får kongen servert denne oppdaterte 100-årsmenyen:
Forrett:
Sjøtunge sammen med kamskjell og sjøkreps fra Hitra. Forretten blir servert med artisjokker som er trukket i olje, og en majones med russisk kaviar og østers.
Hovedrett:
Lammesadel av villam med en jordskokk- og soppkombinasjon, i tillegg til mandelpotet fra Oppdal med rødvinssky.
Dessert:
Iskake
Kongen og de andre middagsgjestene får sjøtunge, kamskjell og sjøkreps til forrett.
Foto: Juliet Landrø / NRK