Hopp til innhold

NTNUs hjernekraft hylles

– Ingenting har endret Trondheim og Midt-Norge mer enn etableringa av NTH og NTNU, sier fylkeordføreren og kaller gratulanten verdensledende.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik tar en liten pause i forberedelsene til gratulasjonstalen han skal holde for en utvalgt forsamling som feirer jubilanten sammen med Kongen i dag. Han er oppglødd.

– Her har det vært påfyll av talenter i form av studenter og forskere hvert eneste år i 100 år og det skal fortsette. Det gjør byen yngre, med mer spennende kultur og opplevelser og ikke minst flere bedrifter enn vi ville hatt uten NTNU, sier Sandvik.

Årets beste uke

For ham er den beste uka i året den når studentene kommer til byen. Da endres den.

– Hver sjette person vi møter i byen er en student. Det påvirker byens puls. Og det gir tanker om alle forskerne som har sørget for gjennombrudd innen naturens mysterier og tekniske utfordringer som vi lever av i Norge. Det er 5000 forskere i kunnskapsmiljøene som er knyttet til NTNU og SINTEF som også er skapt av NTNU og tanker om at Statoils forskningsstasjon som aldri ville kommet hit uten NTNU.

Hovedbygget til NTNU på Gløshaugen

– Etableringa av NTH, senere NTNU, er det viktigste som har skjedd for Trondheim, sier byens ordfører, Rita Ottervik.

Foto: Tor Beisvåg

NTNU i verdenstoppen

Sandvik lar seg ikke dempe av dem som mener at NTNU og Trondheim er for smått til å få tak i de beste hodene, til å være i verdenstoppen.

– Vi er internasjonalt i front på mange felt, men det krever sitt. Norge er et havland. Vi tok havene med fremragende båtteknologi, vi fant olje og gass og klarte å bli best på offshore. Tenk bare på utbygginga av Ormen Lange-feltet. Installasjoner 1000 meter under havoverflata i et rasområde og boring 5000 meter under dette. Dette er like avansert som månelandinga i sin tid var, sier Sandvik.

Sandvik trekker fram flere eksempler. Marintek, hjerneforskning, samarbeidet mellom medisinsk forskning og ingeniører på St. Olavs Hospital og solceller.

Internasjonalt ry

– Jeg var med på Marintek sammen med næringsminister Trond Giske og partilederen i Beijing, medlem i politbyrået i Kina. Der ble vi møtt av 25 doktorgradsstudenter fra Kina. 30 av 100 doktorgradsstudenter her er derfra. Det sier noe om internasjonal kraft i NTNU, sier Sandvik.

Her er det ingen tegn til husmannsånd eller jantelov. Dette er styrke, sier Sandvik. Men det krever at politikerne stiller opp på mange nivå.

– Laboratoriene må være gode og attraktive. Solsenteret må bygges, St. Olavs må få sitt og Ocean Space Centre må på plass. Dette er felt vi er ledende på internasjonalt, og det må vi sørge for å fortsette med, sier Sandvik.

Ocean Space Centre

Ocean Space Centre

Foto: Snøhetta/Mir

En attraktiv studentby

Trondheim har flere ganger blitt kåret som en meget god studentby og det må utvikles, mener Sandvik, for de beste studentene drar dit de får best tilbud.

– Og det må i tillegg til de beste foreleserne, forskerne og laboratoriene bety at studentene slipper å bruke tid på å lete etter bolig, sier Sandvik. Det holder ikke.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik slutter seg til hyllesten. Hun sier at Stortingets avgjørelse om å legge NTH til Trondheim er den viktigste begivenheten som har skjedd for byen og regionen i moderne tid.

– NTNU er en institusjon av stor nasjonal betydning og har gjennom sine hundre år bidratt til kunnskap og kompetanse, nasjonsbygging , verdiskaping og utviklinga av velferdssamfunnet.

Hun mener også det er viktig å styrke Trondheim som et attraktivt sted å være for studentene.

– Jeg håper NTNU vil prege framtida innen nyskaping og utvikling slik at universitetet blir ledende i arbeidet med å løse framtidas utfordringer ved hjelp av kunnskap og forskning. Det er også viktig at NTNU og Trondheim sammen styrker sin posisjon som landets mest populære studieby. Det vil styrke både vår nasjonale verdiskaping og utviklingen av velferdssamfunnet.

NTNU-rektor Torbjørn Digernes og ordfører Rita Ottervik.

NTNU-rektor Torbjørn Digernes og ordfører Rita Ottervik.

Foto: Mari Langva / NRK