Hopp til innhold

Martha og Sissel fikk AstraZeneca-vaksinen i går – i dag ble den stoppet

– Ekkelt, men gjort er gjort, sier tannhelsesekretær Sissel Grinde Sandven etter at Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket stanser bruken av vaksinen hun fikk i går.

Norheimsund Tannklinikk, Martha Nødtvedt Sandven og Sissel Grinde Sandven.

BIVIRKNINGER: Martha Nødtvedt Sandven (t.h.) fikk feber og vondt i leddene etter å ha tatt vaksinen i går, mens Sissel Grinde Sandven gikk fri for bivirkninger.

Foto: Ingvild Beate Bergaplass / NRK

De ansatte på Norheimsund Tannlegesenter ble i går og i dag vaksinerte mot korona med AstraZeneca-vaksinen.

Så kom nyheten om at danske myndigheter midlertidig stanser bruken av vaksinen. De skal nå undersøke om det er noen sammenheng mellom rapporter om blodpropp og vaksinen.

– Det er jo ekkelt at det kommer dagen etter du har tatt vaksinen. Men vi regner med at det går bra. Gjort er gjort, sier tannhelsesekretær Sissel Grinde Sandven. Hun fikk ingen bivirkninger av vaksinen.

– Jeg hadde tatt den igjen. Uansett hvliken medisin man tar, er det bivirkninger. Blodpropp er en bivirkning også av mange andre medisiner, sier tannpleier Matha Nødtvedt Sandven.

Hun fikk feber og vondt i leddene etter stikket i går, men ble helt frisk igjen i løpet av torsdagen.

Det er foreløpig altfor tidlig å si om tilfellene i Danmark har noen sammenheng med vaksinen.

Måtte snu i døra

Nyheten gjorde uansett at flere kommuner umiddelbart satte bruken av vaksinen på pause, og kl. 14 valgte Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i Norge.

Stavanger kommune var en av de første til å sette vaksineringen på pause, og det hadde ikke Anita Nilsen rukket å få med seg da hun kom til vaksinesenteret torsdag formiddag.

– Det sto en lapp på døra om at det var stengt og at man måtte følge med på nyhetene, sier hun mens hun står utenfor.

Hun jobber med enslige, mindreårige asylsøkere. I jobben hennes er det umulig å overholde 1-meteren, forteller hun.

– Du er jo oppi folk hele tiden. Jeg håper de finner ut av det og at jeg blir vaksinert.

Anita Nilsen

Anita Nilsen skulle vaksineres med AstraZenica vaksinen i dag, men ble stoppa i døra da Stavanger sette bruken på pause.

Foto: Caroline Jensen Dahle / NRK

Ingen alvorlige bivirkninger

Ifølge FHI sin oversikt er det distribuert 127.400 doser med AstraZeneca-vaksinen i Norge. Den er blant annet brukt til å vaksinere helsepersonell.

Helse Førde har gitt 800 ansatte den første vaksinedosen.

– Dette er så klart ikke noen hyggelig melding å få. Vi håper det blir tatt på alvor og kommer til å følge råd fra sentrale myndigheter, sier kommunikasjonssjef Terje Ulvedal.

Der har de ikke fått meldinger om alvorlige bivirkninger.

– Men en del har blitt syke og blitt nødt til å gå hjem fra jobb etter å ha fått denne første dosen, sier han.

Usikkerhet rundt dose to

NRK har fått henvendelser fra lesere som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen, og som lurer på hva som skjer med dem nå.

Vil de få dose to, må de vente, eller må de settes i kø for å få en annen vaksine?

– De som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinene skal foreløpig ikke få tilbud om dose to, inntil vi har fått mer opplysninger om hendelsen i Danmark, sier overlege Sara Watle i FHI.

– Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan disse personene kan vaksineres videre. Data fra de kliniske studiene og oppfølgingsstudiene i Storbritannia viser at det er god beskyttelse noen uker etter første dose, særlig mot mer alvorlig sykdom.

Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttet

Overlege Sara Watle i FHI sier de må komme tilbake til hva som skjer med de som skulle hatt andre dose av AstraZeneca-vaksinen.

Foto: Heiko Junge

Undersøker rapporter om blodpropp

Sundhedsforstyrrelsen i Danmark skriver at de har registrert ett dødsfall blant dem som har fått AstraZeneca vaksinen der. I tillegg har de fått flere rapporter om at folk har fått blodpropp.

Sundhedsstyrelsen i Danmark understreker at de foreløpig ikke kan slå fast at folk har fått blodpropp eller dødd på grunn av vaksinen.

Europeiske helsemyndigheter satt i gang undersøkelser av vaksinen.

Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg setter også deler av vaksinasjonen på pause, ifølge Euronews. Pausen der dreier seg om vaksiner fra ett parti på én million doser.

EUs legemiddeltilsyn (EMA) melder imidlertid torsdag ettermiddag at land kan fortsette å bruke vaksinen til mens undersøkelsene foregår.

Om dette får konsekvenser for vaksinepausen i de enkelte land, er foreløpig usikkert.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab sier til NTB at de er sikre på at vaksinen er trygg å bruke. Vaksinen er utviklet av Universitetet i Oxford.

– Men vi vet at vi må følge prosessene i hvert land når det gjelder sikkerhet, og vi har så klart respekt for den norske tilnærmingen.

Doser med AstraZeneca-vaksine klare for bruk.

Doser med AstraZeneca-vaksinen klare til bruk.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Viktig å være åpen

Til NTB sier helseminister Bent Høie (H) at det er viktig med en nøye granskning av en eventuell sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp.

– Det er svært viktig for oss å være åpen om mulige bivirkninger ved vaksineringen. Vi har gode systemer for å overvåke og vurdere bivirkninger i Norge og Europa, og dette viser at overvåkningssystemene fungerer, sier Høie.

Statsminister Erna Solberg sier til VG at hun tror usikkerheten rundt vaksinen vil bli avklart raskt, men at denne pausen vil føre til at det tar lenger til før befolkningen blir fullvaksinert.

Tempoet halveres

Tromsø kommune opplyser at stansen får konsekvenser for dem.

– Dette fører trolig til at tempoet på vaksinering i Tromsø halveres, ifølge kommuneoverlege Trond Brattland.

I Trondheim var det ingen planer om å bruke vaksinen denne uka, men neste ukes vaksinering stanses nå.

– Det er stort sett helsepersonell som hittil har fått denne typen vaksine, sier leder for vaksineprogrammet i Trondheim, Helge Garåsen.

Helge Garåsen, helse- og velferdsdirektør Trondheim

Helge Garåsen leder vaksineprogrammet i Trondheim. Der har man rigga seg for å kunne vaksinere 20.000 mennesker i uka, men foreløpig er tilgangen på vaksiner så lav at de ligger langt under det.

Foto: Ole Martin Wold / NTB