Hopp til innhold

Kommunen dropper bevis hvis mobbeofferet «demper seg»

Malvik kommune og Line Sommer Hoel har inngått en avtale: Dersom kommunen dropper å trekke inn nye vitner og å føre flere bevis i saken, demper Hoel seg i media og sosiale medier.

Malvik mobbesak

Det vil ta over et halvt år før det kan settes strek for mobbesaken i Malvik. Partene i saken har inngått en avtale for å dempe konfliktnivået, en avtale som blant annet sier at saksøker Line Sommer Hoel skal ytre seg konstruktivt om kommunen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Hoel saksøkte Malvik kommune etter å ha blitt mobbet på ungdomsskolen. Hoel vant i tingretten, men mye arbeid gjenstår før erstatning kan utmåles.

Derfor inngikk kommunen og Hoel avtalen om vitner og oppførsel i media og sosiale medier i forrige uke.

Må uttale seg konstruktivt

Advokat Christian Lundin representerer 35 av dem som fikk narkolepsi av svineinfluensa-vaksinen.

Advokat Christian Lundin understreker at Line Sommer Hoel ikke har fått munnkurv: – Ingen kan frata henne retten til å ytre seg i offentlige rom.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

NRK har prosesskrivene fra begge parter. Dette skriver Hoels advokat, Christian Lundin:

«Malvik kommune kommer (...) ikke til å legge noe vekt på eller trekke frem det som Line Sommer Hoel har skrevet på bloggen lillestoremeg.no. Malvik kommune kommer heller ikke til å føre familiemedlemmer, psykologer, skoleansatte m.v som vitner for å belyse perioden før hun begynte på ungdomsskolen. (...) Line Sommer Hoel demper sin kritikk av personer i Malvik kommune».

Det er viktig for saken at vi demper konfliktnivået.

Christian Lundin, advokaten til Line Sommer Hoel
Bistandsadvokat Bjørn Morten Pedersen Brauti Russeulykken molde rettssak

Kommunens advokat, Bjørn Morten Brauti, beskriver mange av ytringene fra «grasrota» som sjikane og mobbing av kommunens ansatte på politisk og administrativ side. – Det er umoralsk og tragisk å skrive som enkelte gjør.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I prosesskrivet fra kommunens advokat, Bjørn Morten Brauti, legges vekt på at Hoel må dempe seg også på andre arenaer:

«Partene er enige om at Malvik kommune ikke skal føre ytterligere bevis for tiden før Hoel begynte på ungdomsskolen (...) Dette forutsetter at Hoel, ikke bare på bloggen, men på samtlige medier, opplyser saken på en konstruktiv måte. Om denne forutsetningen ikke følges av Hoel, står Malvik kommune rent bevismessig helt fritt».

Vi er blitt kalt syke, gale, tilbakestående. Det er uforståelig at enkelte kan være så ondskapsfulle som de gir uttrykk for på nettet.

Bjørn Morten Brauti, advokaten til Malvik kommune

Syke, gale, tilbakestående

Brauti mener Hoel har kommet med kritikkverdige personkarakteristikker, men er mest sjokkert over enkelte støttespilleres oppførsel i sosiale medier:

– Det groveste er så grovt at jeg ikke har lyst til å si det. Vi er blitt kalt syke, gale, tilbakestående. Det er uforståelig at enkelte kan være så ondskapsfulle som de gir uttrykk for på nettet, og ufattelig hva folk sier om saker de åpenbart ikke har greie på.

Både kommunens administrasjon og politikere har fått gjennomgå.

– Vi klarer å leve med det. Det største problemet er at det skapes en holdning i allmennheten som bygger på feil fakta og feil juridisk forståelse, sier Brauti.

Demper konfliktnivået

– Vi må konsentrere oss om det som er rettslig relevant, og er enige om at kommunen ikke trekker frem tidligere forhold. Det er viktig for saken at vi demper konfliktnivået, sier Lundin.

Hvordan reagerer Hoel på at hun må uttale seg annerledes?

– Det er i orden for henne at hun ikke skal skrive spesielle ting på bloggen om enkeltpersoner. Men hun står fritt til å formidle hvordan hun opplever saken og hvordan hun har det.

Blogginnlegget «Uredeligheten får et nytt nivå – løgn fra kommunens prosessfullmektig Brauti» er slettet.

– Det er slettet som et ledd i å roe ned konfliktnivået, sier Lundin.