NRK Meny
Normal

- Sviktet av Helse Midt-Norge

Tidligere innlagt ved Betania Malvik mener Helse Midt-Norge svikter seksuelt misbrukte når de legger ned klinikken.

Betania i Malvik
Foto: Morten Waagø / NRK

Terapien ved Betania Malvik gjorde flere incestofre verre i stedet for bedre.

Det viser en forskingsrapport som ble presentert i går. På bakgrunn av rapporten mister Betania Malvik støtten frå Helse Midt-Norge, og tilbudet blir lagt ned.

– Må bli verre for å bli frisk

Hilde Sæther, som er tidligere bruker av traumeklinikken, mener det å bli verre er en del av prosessen for å bli frisk.

– Jeg fikk det også verre etter oppholdet på Betania Malvik. Jeg fikk det verre fordi jeg fikk følelser, fordi jeg begynte å bli forbannet på det som har vært. Verre fordi jeg aldri har kjent på de følelsene før. Men alt dette var en del av prosessen for å bli så frisk som jeg er i dag.

– Rapporten er ikke rettsgyldig

Fagsjef på traumebehandlingen på Betania Malvik, Turid Kavli, mener rapporten som lå til grunn for at Betania Malvik mister støtten fra Helse Midt-Norge, ikke er rettsgyldig:

– Bare 28 av de 88 innlagte ved klinikken ble intervjuet. I underkant av ti personer svarte at de hadde det verre etter at behandlinga var avsluttet. Jeg synes dette resultatet alene er et meget kritikkverdig grunnlag å nedlegge et helt behandlingstilbud på, sier Kavli.

Konstituert medisinsk direktør i Helse Midt-Norge, Henrik Sandbu, holder fast på at 10 misfornøyde pasienter er nok til å stenge Betania Malvik:

– Rapporten viser at en relativt stor gruppe har angitt at de har blitt bedre, for så å gå tilbake til den tilstanden de var i tidligere. Jeg har forståelse for at behandlingen kan bringe opp ting som er vanskelig, men vi kan ikke stå for en behandling der en stor gruppe oppgir at de blir verre.

Føler seg sviktet

Hilde Sæther føler at Helse Midt-Norge svikter de seksuelt misbrukte.

– De svikter oss på det groveste. Vi ble sviktet da vi var barn, ingen torde å se oss da. Først nå har vi funnet en plass der de tør å se og ta ut jævelskapen. De tør å vise at de ikke synes vi er ekkel, for det synes vi jammen nok selv.
Jeg skjønner bare ikke hvordan de kan greie å gjøre dette når de ikke har et annet tilbud klart.