Hopp til innhold

Kan bli kasta ut etter ni år

Marie Sadeghdi fra Iran har vært i kirkeasyl hos Baptistmenigheten i Trondheim siden 2005. Nå ønsker den blå regjeringa å kaste henne ut.

Kirkeasylanter risikerer å bli kasta ut. Regjeringa ønsker ikke denne ordningen lenger.

Maria Sadeghdi

Maria Sadeghdi har bodd i kirkeasyl i nesten ni år.

Foto: Gøril Furu / NRK
Maria Sadeghdi og sønnen.

I 2012 fikk Maria Sadeghdi besøk av sønnen sin.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Utsikt fra rommet til Maria Sadeghdi i Baptistkirka.

Utsikten fra rommet til kirkeasylanten i Trondheim.

Foto: Lise Sørensen / NRK

I et rom på loftet – med utsikt mot bakgården hos Trondheim Baptismenighet – har Marie Sadeghdi bodd siden 2005. Hun er fra Iran og er den som har levd lengst i kirkeasyl i Norge, men nå ønsker regjeringa en slutt på denne ordninga.

– Politiet må gå i dialog med kirken

Justisministeren Anders Anundsen vil ikke at folk skal få muligheten til å søke tilflukt i kirken lenger. Nå instruerer han politidirektøren om få avslutta ordninga med kirkeasyl innen neste jul.

– Vi har stor respekt for kirkerom og kirkens tradisjoner, men asylsøkere som har fått avslag har ikke lov til å oppholde seg i Norge og har en plikt til å forlate landet, sier statssekretær i justisdepartementet, Himanshu Gulati fra Frp.

Derfor har Justisdepartementet bedt politiet om å gå i en dialog med kirken. Målet er å finne en god løsning på hvordan de skal få asylantene ut av kirkerommet.

For farlig å reise tilbake

Ifølge avisa Vårt Land er det i dag minst ni voksne og seks barn som lever i kirkeasyl i Norge.

– Drømmen er å leve som et normalt menneske med menneskerettigheter. Men jeg vet ikke hvor lenge jeg skal være her, eller hva som skjer i framtiden, sa Maria Sadeghdi til NRK for to år siden.

Men for Maria Sadeghdi er det uaktuelt å reise tilbake til Iran. Det er for farlig. Familien fikk problemer med myndighetene fordi mannen til Maria var politisk aktiv. Han ble drept etter at Maria flyktet.

Ingen politisk ordning

Baptistmenigheten i Trondheim har gitt rom til flere i samme situasjon som Sadeghdi, og pastoren stiller seg uforstående til justisministerens forslag om å ikke lenger tillate kirkeasyl.

– Kirkeasyl er ingen politisk ordning som bare kan oppheves. Kirkeasyl er rett og slett at politiet og myndighetene har respekt for kirkelokalet, og ikke bryter seg inn i kirkene, sier pastor Ulf Magne Løvdahl.

Pastoren ønsker justisministeren velkommen til Baptistmenigheten i Trondheim. Ikke minst med tanke på å gi ham en nyansert oppfatningen om hva kirkeasyl går ut på.

– Vi tar ikke inn folk her helt uten videre. Da hadde kirka vært full hele tida, for det er mange som ber om å få kirkeasyl. Maria Sadeghdi er et av våre medlemmer, som er døpt og tillagt menigheten hos oss. Hun er i en fortvila situasjon, og risikerer livet om hun vender tilbake til Iran, forteller Løvdahl.

Vil ikke hjelpe politiet

Innen neste jul håper altså regjeringa at kirkeasylet som institutt er avvikla, men kirken er ikke interessert i å bidra til at det skjer.

– Det er helt unaturlig for kirken å gå i en dialog med politiet om hvordan man skal få kasta ut folk fra kirkene. Det ansvaret må politiet ta, og hvis jeg forstår justisministeren riktig skal altså politiet gå inn i kirkene og kaste ut de som sitter der, sier biskop i Borg bispedømme, Atle Sommerfeldt.

Gulati i Justisdepartementet understreker at de først og fremst ønsker en dialog med kirken.

– Plikten til å forlate landet om du oppholder deg her ulovlig er den samme om man er i eller utenfor kirken, og politiet kan jo også i dag gå inn og hente ut folk som er mistenkt for kriminelle handlinger, sier Gulati.

– Brutal asylpolitikk

Sommerfeldt mener regjeringa må tenke over at det er svært få som sitter i kirkeasyl i dag – til sammen 15 personer. Dessuten tror han at om politiet skal ta seg inn i kirken på denne måten, vil det gi et brutalt ansikt til norsk asylpolitikk.

I år har for øvrig Fremskrittspartiet bestemt at de vil gi kirkeasylantene juleamnesti. Dette har de tidligere vært imot, men Justisdepartementet har beslutta at asylantene kan oppholde seg utenfor kirken noen dager i jula uten å bli arrestert.

– Men vårt ønske er uansett at folk ikke skal bruke kirken som et fristed, avslutter Gulati.