NRK Meny
Normal

Jubel for verdensarvsenter på Røros

Dette er en gledens dag på Røros. Det sier direktør for Rørosmuseet, Odd Sletten, etter at det i statsbudsjettet med enn antydes at Røros vil få sitt verdensarvsenter.

Røros

Bergstaden Røros kan nå få et verdensarvsenter

Foto: Kjell Rabben

– Dette er en sak vi har håpet på skulle gå i orden. Slik det står i statsbudsjettet nå ser det ut til å gå veien, og da er det klart vi er glade, sier Odd Sletten, som i tillegg til å være direktør for Rørosmuseet også er styreleder i Norges verdensarv.

– Selv om det fortsatt er en del ting som skal landes, var det departementets budsjett vi var mest spente på.

Odd Sletten

Direktør ved Rørosmuseet, Odd Sletten, mener et verdensarvsenter på Røros vil få betydning både for formidling og forvaltning av Bergstadens historie og verdier.

Foto: Rørosmuseet

Hva vil besøkende på Røros merke når verdensarvsenteret er etablert?

– I verdensarven formidles de unike universelle verdiene. Vi ved Rørosmuseet har jobbet litt med verdensarv, men det har vært stykkevis og delt og ofte prosjektbasert. Nå kan det settes et ordentlig fokus på det, og det vil bli et utvida tilbud til publikum, sier Sletten.

– Etter at verdensarvområdet ble utvidet i 2010, fra en kvadratkilometer til 165 kvadratkilometer, slik at man fikk med gruveområdene, smeltehyttene, ferdselsveiene og det øvrige landskapet, har utfordringene både til formidling og forvaltning økt.

Har fått signaler

Suzette Paasche

Suzette Paasche har hatt møter med sentrale myndigheter om verdensarvsenter på Røros.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag (MiST), Suzette Paasche, kan bekrefte at det er grunnlag for jubelen.

– Vi har jobbet med dette i lang tid og vært i møter sentralt. De signalene vi har fått er at Røros står som først på lista for nye verdensarvsentre i Norge.

– Når det nå kommer tildeling til to nye sentre, må jeg si jeg har et begrunnet håp om at vi er ett av dem, sier Paasche.

Grunnlaget

Og årsaken til den gode stemningen i Bergstaden ligger i det de kunne lese på sidene til fra Klima- og miljødepartementet i dag (noe forkortet);

I Klima- og miljødepartementets budsjett er det lagt til rette for at to nye verdensarvsentre kan autoriseres i 2017, i tillegg til de tre (Alta, Vega, Vestnorsk fjordlandskap/Geiranger) som allerede er inne på ordningen.

Røros, og Rjukan/Notodden har kommet langt med sine planer og har sendt søknader. Men endelig avgjørelsen om hvilke sentre som vil bli autorisert i løpet av 2017 vil ikke skje før statsbudsjettet er vedtatt av Stortinget.

Budsjettet er foreslått økt med 4,6 millioner kroner, noe som betyr 2,3 mill per senter.

Røros Bergstad, Røros Municipality, Sør-Trøndelag 1903

Slik så det ut på Røros i 1903. Nesten alle bygningene på dette bildet eksisterer fremdeles.

Foto: Anders Beer Wilse

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.