Hopp til innhold

Johan Falkberget får sin egen byste

I dag er det 135 år siden den norske forfatteren Johan Falkberget ble født. Han skal få sin egen byste på Grorud i Oslo.

Johan Falkberget

Falkberget var både forfatter, journalist, politiker og gårdbruker. Tirsdag er det 135 år siden han ble født.

Foto: Børretzen, Sverre A. / Scanpix

Johan Falkberget

Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet.

Foto: NRK

Den kjente norske forfatteren har fått sin egen venneforening, og leder i foreninga, Jon Høsøien, sier forfatteren fremdeles lever gjennom sin diktning.

– Selv om han har vært død i mange år, så er verkene fremdeles i bruk. Spesielt i forbindelse med film, teater og opera. Hans dramatiske verk lever i beste velgående, sier Høsøien til NRK.

Tirsdag vil Falkberget få sin egen byste i Oslo under markeringa av 135-årsdagen.

– Det var i Groruddalen i Oslo han skrev Bør Børson, og her blir arva etter Falkberget forvalta bra, sier lederen i venneforeninga.

Det finnes også en statue av Falkberget på Røros togstasjon.

Forfatter, politiker og journalist

Johan Falkberget (født Johan Petter Lillebakken, 30. september 1879 i Rugldalen ved Røros) var en norsk forfatter, journalist, politiker og gårdbruker.

Falkberget begynte sin yrkeskarriere som gruvearbeider, og mange av Falkbergets romaner skildrer arbeidere og arbeidsvilkår i gruvesamfunnet.

Han har skrevet romaner som «Den fjerde nattevakt», «Nattens brød» og «Christianus Sextus».

Solgte Falkbergets barndomhjem

I fjor ble hovedhuset på Falkberget i Trondalen, som var forfatterens barndomshjem, lagt ut for salg. Røros kommune var lenge en aktuell kjøper, men det endte med at huset ble solgt til en privatperson,

Høsøien mener det ikke er noen krise at huset har havnet i private hender.

– Kommunen får jo fremdeles disponere stedet når man trenger det, og det er jo bra. Det er litt publikumsaktivitet i huset på sommers tid, men ellers er det ikke så mye som skjer resten av året.

Hovedaktiviteten rundt dikteren lokalt skjer på nabogården Ratvolden, der Falkberget bodde fra 1922 til han døde i 1967. Der er det omvisninger og foredrag hele sommeren.

Det blir ingen spesiell feiring av Falkberget i hjemkommunen i denne omgang, men de håper å få til et større arrangement for å markere 150-årsdagen.

Falkberget gård i Rugldalen

Det var her, i Rugldalen i Røros, at Falkberget skrev sine aller første verk som forfatter. Nå er huset eid av private.

Foto: Jon Høsøien, Fjell-Ljom