Hopp til innhold

Jentene sliter, men det er guttene som slutter på skolen

En fersk studie viser at langt flere jenter enn gutter sliter med emosjonelle vansker når de begynner på videregående. Likevel er det flest gutter som slutter.

Skole, lesing

Illustrasjonsfoto: 22 prosent av de drøyt 1200 jentene som deltok i undersøkelsen fra NTNU svarte at de sliter med betydelige emosjonelle vansker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forskere ved NTNU ønsket å finne ut hvordan norske videregåendeelever har det. Samtidig ville de lete etter forklaringer på hvorfor det er mye frafall på videregående skole i Norge. Undersøkelsen viser at jenter på noen punkter skiller seg dramatisk fra guttene.

Per Egil Mjaavatn

Det er Per Egil Mjaavatn (bildet) ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU, og professor Per Frostad som har gjennomført undersøkelsen.

Foto: Per Egil Mjaavatn

Dårlig forhold til egen kropp

– Guttene har høyere tanker om seg selv enn jentene. Jente har et dårlig forhold til egen kropp. De tenker at hvis jeg gjør feil en gang så kommer jeg aldri til å få det til. Mens guttene gir blaffen i det, forteller førsteamanuensis Per Egil Mjaavatn ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU.

22 prosent av de drøyt 1200 jentene som deltok svarte at de sliter med betydelige emosjonelle vansker.

– De skårer skremmende dårlig sammenlignet med tall fra ti år tilbake i tid, forteller Mjaavatn.

Over 2500 16-åringer deltok i en undersøkelse fra NTNU. Undersøkelsen ble gjort ved 13 videregående skoler i Sør-Trøndelag.

Det var Gemini.no som omtalte saken først.

– Paradoksalt at flere gutter enn jenter slutter

I undersøkelsen svarte elevene på et spørreskjema som blant annet inneholdt disse påstandene:

  • Jeg er ofte lei meg, nedfor eller på gråten. Jeg mister troen på meg selv når jeg gjør feil. Jeg har ofte vondt i hodet, vondt i magen eller er kvalm.

– Her er det veldig mange jenter som har det fælt. Kanskje er det en del gutter som har det fælt også, men som ikke klarer å uttrykke det, sier Mjaavatn.

Snapchat-ikon

Mjaavatn mener sosiale medier, utseende og det å være flink, kan være med på å stresse jentene.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Han mener at alt tyder på at jentene ikke har det bra.

– Da er det et paradoks at 12 prosent flere gutter enn jenter som slutter på videregående, sier han.

– Jentene er litt mer framsynt

Hvorfor det likevel er slik at flere gutter enn jenter dropper ut av skolen, har ikke Mjaavatn et enkelt svar på.

– Det kan tenkes at jentene er litt mer framsynt, at de må holde ut fordi de skal bruke det til noe senere. Gutta tenker kanskje at det ordner seg. Kanskje jentene er litt mer modne, muligens. Det er stor forskjell på allmenn og yrkesfag. De som har det aller verst er jentene på yrkesfag. Helse og sosial er verst. De skal jo jobbe med mennesker, så det er et tankekors, sier han

Han tror det er mye i jentenes omgivelser som stresser dem.

– Utseende, flest likes i sosiale medier, det å skåre godt på skolen, idrett, og å være flink hele veien, sier Mjaavatn.