– Det er mange dager jeg ikke en gang har hatt lyst til å gå ut av senga. Bare fordi at du føler ikke at du har noe å våkne opp til, sier Lasse Johansen.
Han har hatt en tøff tid etter at han droppet ut av videregående i fjor høst, for å begynne å jobbe.
– For å koble meg ut av skolen og hvor lei jeg var, sier Johansen.
Men for 17-åringen som ikke hadde særlig arbeidserfaring, sto ikke jobbene i kø.
Tar lang tid å fange opp hvem som dropper ut
I Oslo øst, hvor Lasse Johansen bor, er det nesten halvparten av guttene som ikke fullfører videregående skole i løpet av fem år. For landet under ett, er andelen som dropper ut, en av tre.
Det tar ofte lang tid før disse blir fanget opp.
Jan Bøhler i Arbeiderpartiet vil både bruke gulrot og pisk for å få skolene til å rapportere raskere om elever som dropper ut.
Foto: StortingetArbeiderpartiets storbypolitiske talsmann Jan Bøhler mener skolene tjener på å vente med å rapportere frafall.
– Det at man har interesse av å beholde pengene for eleven, gjør at man får en treghet i å sette i gang tiltakene, sier Bøler.
Han mener skolene bør tvinges til å si fra med en gang noen dropper ut, og la skolene beholde pengene som følger eleven - mot at de finner et annet opplegg for dem som er under 18 år.
– De trenger ikke å sitte i et klasserom i det hele tatt, men det er det å la ungdommer på 16, 17 eller 18 år bare havne i et vakuum, der de ikke har noe å drive med, som er bokstavelig talt livsfarlig for fremtiden deres, sier Bøler.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at frafall skal rapporteres med det samme.
Foto: Su Thet Mon / NRK– Kan bli aktuelt å vurdere nasjonalt krav
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener hovedstaden allerede har et system som belønner skolene for å hindre at elever slutter.
Osloskolene må rapportere tre ganger i året, mot kun en gang andre steder i landet.
Men frafall skal rapporteres med det samme.
– Hvis du ser at en elev er i ferd med å droppe ut, så skal det ikke gå to måneder før noen griper fatt i det. Det skal det gripes fatt i med en gang, sier Røe Isaksen.
Kunnskapsministeren sier at det kan bli aktuelt å vurdere om det bør innføres at nasjonalt krav eller en grense for når tiltak skal settes inn.
Å spille i band har holdt Lasse Johansen oppe. Han skulle likevel ønsket at han fikk hjelp til å finne seg jobb.
Foto: NRK– Du føler deg ikke verdsatt når du slutter på skolen, og så blir det ikke noe mer ut av det, sier Johansen.
Han har likevel ikke tenkt å bli en del av den dystre frafallsstatistikken i Groruddalen. Til høsten skal han tilbake på skolebenken.