NRK Meny
Normal

Jeg reiste til seters

Om sommeren reiser vi på hytta for å slappe helt av. Det gjør også kyrne. De drar til seters. Og det gjorde jeg også.

Heggvoldsætra
Foto: Ellinor Hansen / NRK

I Soknedal ligger det mange sætre. De heldige kuene som bor i bygda, drar om somrene noen kilometer fra gården, og inn til sætra. Deres sommerparadis.

To unge sæterjenter med ansvar

På Heggvoldsætra møter jeg Gunhild Stokke og Kjerstin Heggvold. De har i noen uker i sommer ansvar for 15 kyr, tre hester og en hund. I tillegg så går det 550 sauer rundt i området... men de klarer seg selv. Jentene har faste rutiner som de følger hver dag.

Lange sommerdager

De må stå opp i seks-tida for å melke kyrne, før de slipper de ut i skogen rundt Sætra. Der klarer kyrne seg fint selv, til de kommer ruslende ned åsen på ettermiddagen, klare til å melkes igjen. De kjenner melka presse på, og da vet de at det er på tide å komme seg inn til sætra igjen. Etter melkinga må de to jentene gjøre rent i fjøset.

Mange rideturer

Men det er jo ikke bare kyr på gården. De tre islandshestene Embla, Frøy og Jonna går også rundt og koser seg på enger fulle av grønt gress. I timene mellom melkinga er det hestene som får all oppmerksomheten, og da blir det gjerne til at de tar en liten ridetur. Hunden Kira er selvfølgelig med. Hu er egentlig en liten byhund, men har raskt vendt seg til det frie livet på ei sæter.

Når sommeren er over skal dyra tilbake til fjøs og stall. Men i noen måneder ennå er det det søte sæterliv som gjelder både for folk og fe på Heggvoldsætra.

 

Melker kua

Melker kua

Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

 

Kjerstin børster Jonna
Foto: Ellinor Hansen / NRK