Jagerpiloter blir tv-helter

«Top Gun-feber» inntar Ørlandet når jagerflypilotene i 338-skvadronen blir tv-helter i kveld.

Jagarflypilotar i ny TV-serie

Har de Norges tøffeste jobb? Ny tv-serie dokumenterer hverdagen til jagerpilotene i 338-skvadronen ved Ørland hovedflystasjon.

Foto: Helge Hopen/ØHF

Siden november i fjor har et fjernsynsteam fotfulgt seks av pilotene som innehar hovedrollene i serien om F16-skvadronen ved Ørland hovedflystasjon.

Premieren skjer på Viasat 4 torsdag kveld.

– Jeg har fullt program helt fram til i sendestart i kveld, så jeg har egentlig ikke hatt så mye tid til å tenke på premieren, sier Bjørge Kleppe, som vi vil bli kjent med både som major, pilot og nestkommanderende i «åtter'n» som skvadronen går under på Ørlandet.

Norges tøffeste jobb

Dokumentarserien skal gi et innblikk i jagerpilotenes hverdag. Her til lands finner man knapt noen som har en mer actionfylt arbeidshverdag enn nettopp forsvarets jagerpiloter på Ørland hovedflystasjon.

F16, Ørland hovedflystasjon

F16 klar for oppdrag fra Ørland hovedflystasjon.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Serien følger tre erfarne F16-piloter på bakken og i lufta, under forberedelser, trening og skarpe oppdrag.

Gjennom to aspirerende piloter får man også innblikk i hvordan guttedrømmen kan gå i oppfyllelse og hva som kreves av ferdigheter av den som skal beskytte det norske luftrommet.

For å kunne dokumentere alt dette, har fotografene vært nødt til å gå tett på.

Major Bjørge Kleppe

Major Bjørge Kleppe er med i tv-serien.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Bjørge Kleppe innrømmer at det til tider har vært slitsomt, men helt uten kontroll og styring har de ikke fått operere.

– Vi har selv hatt styringen med hvilke tidsrom de har fått være her. I tillegg har opptakene gått over lang tid. Når vi har satt ned foten i visse situasjoner har de tatt hensyn til det, sier Kleppe.

Selv mener Kleppe skvadronen ikke har gått fra å være piloter til skuespillere.

– Men blir fort vant til å ha kamera på slep, så vi oppfører nok oss litt mer naturlig på slutten enn i starten av serien.

På skarpe oppdrag

Ifølge programomtalen møter vi i første episode jagerpiloten Snatch som skal ut på et skarpt oppdrag og skyte missiler for første gang, noe han er veldig spent på og gleder seg til.

Sammen med piloten Matrix skal han også være med på å simulere et missilangrep mot et skip, der de skal fly bare 15 meter over vannoverflaten. Dette er et vanskelig oppdrag som ikke går helt som planlagt for Snatch.

– Vi har vært heldige med timingen, så seerne får oppleve mange spennende oppdrag. Skarpskyttertrening, trening med hærstyrer og planlegging av aktiviteter er noe man kan forvente, sier Kleppe.

Alle vet at jagerflyene ikke bare brukes for moro skyld. De har vært, og vil helt sikkert bli brukt i skarpe oppdrag i urolige verdenshjørner også i framtiden.

Et slikt alvor har pilotene vært nødt til å ta inn over seg også under tv-opptakene.

– Det har vært en utfordring, men vi har skjermet de som ønsker det med for eksempel kun å bruke kallenavn. De som allerede er offentlige framstår med fullt navn.

Sikkerhetstjenesten må klarere

Presseoffiser Morten Rosenlund har fulgt både opptakene og ikke minst kontrollen av det ferdige produktet nøye.

Også sikkerhetstjenesten må inn å klarere opptakene før de sendes på tv.

– Vi har sett åtte av ti episoder, og så langt er to av disse godkjent. Noen faktafeil har vi funnet og noen vinklinger har vi kommentert. Gjennomgangen har vært nyttig, mener Rosenlund.

Jagarflypilotar i ny TV-serie

Jagerpiloten har hatt en noe annerledes hverdag etter å ha blitt fotfulgt av tv-team i sju måneder.

Foto: Helge Hopen/ØHF

NRK Trøndelag akkurat nå