Hopp til innhold

Ildsjeler foreslås som Årets trønder

De er ildsjeler som engasjerer seg utover egne utfordringer. Nå foreslås de som kandidater til Årets trønder 2017.

Elevrådsleder Mona Elfareh

Mona Elfareh er elevrådsleder ved Thora Storm videregående skole og var den som tidligere i høst tok initiativ til og ledet «Abbasi-aksjonen»

Foto: Marthe Hårstad / Adresseavisen

Det har vært mulig å sende inn forslag til Årets trønder 2017 siden sist onsdag, og folk har ikke latt muligheten gå fra seg.

Allerede har det kommet inn over mange hundre forslag. I dagene fremover presenterer vi noen av forslagene som er kommet inn. Du kan sende inn forslag helt frem til 13. november. Da blir det opp til en jury å velge kandidatene. Rett før jul lanseres de utvalgte, og publikum kan stemme frem sin favoritt. Vinneren avsløres under Adresseavisens og TSOs nyttårskonsert 5. januar 2018.

Hvem mener du bør bli Årets trønder?

Laster innhold, vennligst vent..

Innsats for ME-syke

Psykologspesialist Ketil Jakobsen ved BUP poliklinikk Orkdal-Røros er foreslått flere ganger.

– Ketil Jakobsen har en respektfull, medmenneskelig og riktig faglig tilnærming til barn og unge med sykdommen ME. Disse pasientene er ofte både feilbehandlet, misforstått eller «avglemt og usynlige» i samfunnet. Dette bidrar Ketil Jakobsen med og han utgjør en stor forskjell for disse pasientene. Han er et godt medmenneske som nå virkelig fortjener offentlig heder og ære for sitt virke, skriver en.

Aksjonerte for afghanske flyktninger

Mona Elfareh er elevrådsleder ved Thora Storm videregående skole og var den som tidligere i høst tok initiativ til og ledet «Abbasi-aksjonen». Aksjonen førte blant annet til en stor elevdemonstrasjonen i Trondheim som samlet hele 1200 skoleelever Torget. Der det ble holdt appeller mot retur av afghanske flyktninger generelt og for solidaritet med Abbasi-familien spesielt. Aksjonen ble lagt merke til av politiske partier og politikere over hele landet.

– Som et direkte resultat av aksjonen er det levert et representantforslag i Stortinget om å stanse uttransport av flyktninger til Afghanistan. Med sine gode holdninger, sitt engasjement og uredde initiativ er Mona en strålende representant for trøndersk ungdom og en flott rollefigur for ungdom generelt, skriver en innsender.

Taibeh Abbasi

Aksjonen ble lagt merke til av politiske partier og politikere over hele landet.

Foto: Hilde Grande / NRK

Sparkesykkel-helt

Rie Aurora Aagaard fra Malvik skrev et leserinnlegg om seg selv, og hvordan det er å leve med et annerledes utseende i et samfunn der alt skal være innen «normalen».

– Et fantastisk forbilde som er åpen og ærlig. Henne er det mange som beundrer, skriver en innsender.

Rie og lillebror Anker

Rie Aurora Aagaard (13) er den eneste i Norge med det ultrasjeldne syndromet heminasal aplasi.

Foto: Helene Solheim / NRK

Ole Henry Snildalsli dro med sparkesykkel fra Trondheim til Bergen i sommer. Tidligere i år samlet han og russekullet inn penger for Kreftforeningen. Da bestemte de seg for å sparkesykle en meter for hver krone de klarte å samle inn. Han valgte imidlertid å utvide turen.

– Godhjertet 19 år gammel gutt! skriver en innsender.

Ole Henry Snildalsli

På denne sparkesykkelen reiste Ole Henry hele veien fra Trondheim til Bergen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Lærer og ildsjel

En annen mann som la ut på tur er Kristoffer Moan. Da Odin Johannes (4) ble kreftsyk fikk tobarnspappaen Moan motivasjon til å legge ut på en fjelltur som varte i 19 timer. Slik samlet han inn 74 000 kroner til barnekreftavdelingen ved St. Olavs Hospital.

– En «typisk trivelig trønder» som kombinerer gleden ved friluftsliv med gode formål som å samle inn penger til kreftsaken. Glimrende kombinasjon! skriver forslagsstilleren.

Marit Heldal er tidligere foreslått for sin innsats på Lesvos. Hjelpearbeideren dro til den greske øye Lesvos for å drive hjelpearbeid for flyktningbarn, blant annet ved å starte en barnehage. En mann som også har gjort en innsats der er Lars Korsnes, som til daglig er lærer på Tiller.

– Han har gjort utallige reiser til Lesvos med klær og som frivillig hjelpemannskap. Og han har startet gratisbutikk i Trondheim. Han har også gjort en stor innsats for å skape engasjement for flyktninger hos ungdommen, skriver innsenderen.

Gratisbutikken Te og tøy i Ila er også med på den lange forslagslista.

– Fabelaktig gjeng som står på med stor frivillig innsats, skriver innsenderen.

Marit Heldal

Marit Heldal drev barnehage i en flyktningleir på øya Lesvos i Hella.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Mat og teknologi

Liantunets Inge Johnsen vant nylig Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris og er foreslått av flere.

– Er en pådriver for å spre matkultur og tradisjoner. Glødende opptatt av måltidet som en viktig kulturbærer. Opptatt av trønderske produsenter, skriver en.

Tine Hunt vant Ung innovasjonspris og donerte penger til teknologinettverket Girl Geek Dinners Trondheim.

– Hun har figurert i flere TV-produksjoner og fremmer trøndersk næringsliv og innovasjonsevne på en meget god måte, skriver innsenderen.

Inge Johnsen

Inge Johnsen er innehaver av Lian Restaurant.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Vårviks mot

Atle Vårvik, mannen bak organisasjonen MOT, er en annen verdig kandidat mener flere.

– MOT har gjort mye bra for oss skoleelever. I tillegg er MOT godt representert innenfor idrett, noe som er veldig bra! skriver en ung forslagsstiller.

– Atle er den personen som reddet livet mitt! Jeg var en hard rusmisbruker på gata i Stockholm, og var på en rask visitt i Trondheim. Møtte da Atle i forbindelse med hans jobb som toller. Siden jeg var så rusa ble jeg jo stoppa. Men det skulle vise seg å bli et magisk møte, der et medmenneske «så» meg for første gang! Det er takket være Atle jeg nå står her helt rusfri, etter 20 år med heroinen som min forhatte følgesvenn!

Atle Vårvik får prisen som Årets ladejarl

Atle Vårvik ble tildelt prisen som Årets Ladejarl i 2014

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK