Hopp til innhold

Over 1.000 møtte opp for å støtte utvisningstruet familie

Langt over 1000 elever i Trondheim viste sin støtte for Taibeh Abbasis i dag. Demonstrasjonen gjorde sterkt inntrykk på eleven ved Thora Storm videregående skole.

Elevdemonstrasjon på Torvet i Trondheim

Mellom 1000 og 2000 elever fra Trondheim demonstrerte i dag mot at familien Abbasis fra Afghanistan kan bli utvist fra Norge.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

Taibeh og familien hennes fra Afghanistan kan bli utvist fra landet, etter å ha bodd fem år i Norge.

Det ble holdt flere appeller fra scenen i løpet av demonstrasjonen på torvet i Trondheim. Demonstrasjonen foregikk i skoletida, og etter hva NRK erfarer, blir alle frammøtte notert for fravær.

Gir ikke opp

Taibeh Abbasi

– Dette gjorde sterkt inntrykk på meg, det er fantastisk for både meg og familien å få en slik støtte, sier Taibeh Abbasi.

Foto: Hilde Grande / NRK

Taibeh Abbasis sier hun det har gjort stort inntrykk å overvære demonstrasjonen.

– Det har vært fantastisk å være her. Jeg står ikke alene, og denne saken skal jeg ikke gi opp, sier Taibeh. Hun takker for støtten hun og familien har fått fra så mange den siste tida. Det har blitt mange varme klemmer.

– Jeg er rørt, og det er vanskelig å holde tårene tilbake. Det har vært så fint å se dette, sier Taibeh.

Elevdemonstrasjon på Torvet i Trondheim

Mellom 1000 og 2000 elever fra Trondheim demonstrerte i dag mot at familien Abbasis fra Afghanistan kan bli utvist fra Norge.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

– Magisk at så mange kom!

Blant dem som har vist sin mening i favør av den afghanske familien er Mona Elfareh, elevrådsleder ved Thora Storm videregående skole, hvor også Taibeh er elev. Hun synes demonstrasjonen i dag ble svært vellykket.

– Jeg synes vi har vært vitne til ren magi. Her har så mange bidratt gjennom sitt nærvær, ved å rope og synge. Helt magisk! Det kribler i hver eneste celle i kroppen, og det er vanskelig å holde igjen tårene, sier Elfareh. Hun har sammen med nærmere tjue medelever forberedt demonstrasjonen.

Elevdemonstrasjon på Torvet i Trondheim

Det ble holdt flere appeller fra scenen på torvet.

Foto: Hilde Kristin Grande / NRK

Elevrådsleder Mona Elfareh sier at denne saken handler om hennes verdier og holdninger.

– Vi som dannet organisasjonskomiteen tar avstand til denne formen for urett. Å stå på scenen i dag og se utover alle de som har møtt opp, har virkelig gitt styrke. Vi har jobbet hardt for denne saken, så det er med sterke følelser jeg opplever denne dagen, engasjementet hos alle elevene har gjort inntrykk på meg. Så mange har en godhet i seg, selv om de er unge, sier Mona Elfareh.

Vurderer anke

I 2014 ble familiens oppholdstillatelse inndratt, men i fjor fikk de medhold av tingretten i at det var feil. Staten anket saken, og nylig kom dommen som gir staten medhold. Familien og deres advokat vurderer nå om de skal anke saken.

Det første vil skal gjøre er om saken skal ankes videre til Høyesterett. Den vurderingen vil vi ta i løpet av uken, sier familiens advokat Erik Vatne.