Hopp til innhold

Hyttefolk sprenger testkapasiteten: – Opp mot 90 prosent av dem som testes er tilreisende

Røros kommunes testkapasitet er i ferd med å sprenges fordi tilreisende hyttefolk tester seg der. Flere andre hyttekommuner har også hatt utfordringer.

Røros

SPRENGT: Testkapasiteten i Røros er i ferd med å bli sprengt fordi så mye hyttefolk tester seg i kommunen.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Røros kommune har tatt kontakt med Trondheim om problemet. Kommuneoverlege Tove Røsstad skriver i en pressemelding at folk må dra hjem og teste seg.

– Vi ber folk om å dra hjem om de blir syke og teste seg i egen kommune da også de øvrige hyttekommunene vil kunne ha utfordringer knyttet til testkapasitet, skriver Trondheim kommune i pressemeldinga.

Røsstad sier til Adresseavisen at testkapasiteten i de ulike kommunene er bygget opp for å teste sin egen befolkning, og at de derfor kan få problemer når besøkende i stort omfang tester seg der.

Det er for tiden god testkapasitet i Trondheim.

Mange tilreisende blant dem som tester seg: – Opp mot 90 prosent

– Nå er vi pressa hardt, sier ordfører i Røros Isak Veierud Busch.

Årsaken til at testkapasiteten i Røros nå er i ferd med å sprenges, er at en del som har fritidsbolig på Røros velger å teste seg og å gå i karantene der når de får beskjed om at de har vært i nærkontakt med en koronasmittet person.

– Et stort, stort flertall av dem som testes er tilreisende. Opp mot 90 prosent, sier Busch.

Anbefalingen fra regjeringen er at man skal reise til hjemkommunen for å teste seg og gå i karantene når man får beskjed om at man har vært i nærkontakt med en smittet.

– Men de vil altså heller gjøre det i hyttekommunen?

– Ja, og det kan vi på et vis forstå, men det har en potensiell snøballeffekt som kan være skummel for oss, sier Busch.

Dersom testene viser seg å være positive må Røros kommune ta seg av smittesporingsjobben, forteller ordføreren. Det kan bli for mye arbeid for smittesporingsteamet deres, mener han.

– Det er såpass omfattende. Det er vi ikke er dimensjonert for. Vi er dimensjonert for en smittesporing hvor tilreisende følger nasjonale anbefalinger, sier ordføreren.

Han forteller at de ikke har avvist noen som vil teste seg ennå.

– Vi har fortsatt kapasitet og har oppbemannet, men nå er vi på grensen, sier ordføreren.

Ordfører på Røros, Isak Veierud Busch.

SPRENGT KAPASITET: Ordfører på Røros Isak Veierud Busch forteller at testkapasiteten er sprengt på Røros.

Foto: Sara Høines / NRK

Hemsedal har rigget seg for testing

Flere hyttekommuner har hatt økt pågang på teststasjonene i påsken.

– Hemsedal kommune var forberedt på at flere kom til å teste seg i påsken og har rigget seg for det, sier kommuneoverlege Camilla Underland.

Hun forteller at de testa godt over 50 personer i Hemsedal i går.

– Det er mye for oss, men vi har på en måte forskuttert en del av disse tingene gjennom vinteren, så det går bra. Vi er vant til å ha mye mennesker her i påsken, sier Underland, som legger til at Hemsedal har ikke hatt noen positive koronatilfeller så langt i påsken.

rhjSF7myfQI

BER FOLK REISE HJEM VED SYKDOM: Trysil kommune har fremdeles god kapasitet på teststasjonene sine, men anbefaler tilreisende som blir syke om å reise hjem.

Foto: Lise Åserud / NTB

Trysil har vært i samme situasjon

Kommuneoverlege, Hanna Rydløv i Trysil sier de fremdeles har god kapasitet på teststasjonene sine. Men de har vært i samme situasjon som Røros tidligere.

– Totalen blir krevende for oss når vi får skiskader og høy testing samtidig. Vi har opplevd det tidligere at det raskt går utover testkapasiteten, sier Rydløv.

Fordi de har opplevd dette før har Rydløv en klar oppfordring til hyttefolket.

– Kommer man i en situasjon der man trenger å teste seg. Havner man i karantene eller blir syk, ønsker vi at man reiser hjem og tar karantenetiden i hjemkommunen, sier hun.

Kommuneoverlegen sier hyttefolk stort sett tar den oppfordringen. De har personale klare som kan tilkalles om det blir høyt trykk på teststasjonen.

Kragerø sentrum fra Blindtarmen

AVVISER HYTTEFOLK: Kragerø kommune har avvist tilreisende hyttefolk som ønsker å teste seg i kommunen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Kragerø avviser hyttefolk som vil teste seg

I Kragerø er testkapasiteten såpass sprengt nå at de avviser hyttefolk som ringer for å be om koronatest, skriver KV. Ordfører Grunde Knudsen sier til NRK at det siden helga er et titalls hyttegjester som har ringt.

Er man syk eller har mistanke om det, så skal man dra hjem, sier Knudsen.