Hopp til innhold

– Kynisk spill å sette flyktninger fra Syria opp mot andre flyktninger

SV reagerer på at Høyre/Frp-regjeringen foreslår å ta inn 500 færre flyktninger enn den rødgrønne regjeringen la opp til. Snorre Valen mener det betyr at flyktninger fra Syria settes opp mot flyktninger fra andre land.

Snorre Valen

MENER FRP SEIRER: – Det betyr at 500 mennesker som flykter fra nød og krig og forfølgelse ikke får opphold i Norge, sier SVs stortingsrepresentant Snorre Valen om at Høyre/Frp-regjeringen foreslår å ta inn 500 færre flyktninger enn den rødgrønne regjeringen la opp til.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Da de rødgrønne la fram sitt forslag til statsbudsjett for noen uker siden gikk de inn for å ta imot en tilleggskvote på 1000 kvoteflyktninger fra Syria.

Flere medier har meldt at regjeringen vil kutte i antallet syriske flyktninger, men det er ikke riktig, ifølge statsminister Erna Solberg (H). «Vi står fast på 1000 flyktninger fra Syria, men reduserer antall flyktninger fra andre land med 500», skriver Solberg i en twitter-melding til VG.

– Kynisk spill

Dermed får Christian Tybring-Gjedde (Frp) det delvis som han vil. I starten av oktober sa han til NRK at Norge burde kutte kraftig i tallet på flyktninger fra andre land, for å ta imot syrerne.

– Han har fått gjennomslag. Det er Frp og Tybring-Gjedde som har fått bestemme flyktningpolitikken, og det er nesten til å begynne å gråte av, sier SV-politiker Snorre Valen.

– Det betyr at 500 mennesker som flykter fra nød og krig og forfølgelse ikke får opphold i Norge, fortsetter han.

– Men regjeringen presiserer at Norge fortsatt kan ta imot syrere på den ordinære kvoten?

– Det blir jo på bekostning av 500 andre, og det å sette flyktninger fra Syria opp mot flyktninger fra andre steder er et kynisk spill, mener Valen.

(Saken fortsetter under bildet)

Syriske flyktnigner

TUSENVIS AV FLYKTNINGER: En syrisk flyktningfamilie i sitter på gulvet i et rom inne i en moske i Shebaa-området i Sør-Libanon 28. oktober i år. Familien er noen av de mange hundre tusen som har flyktet fra krigen i Syria til nabolandet Libanon.

Foto: Jamal Saidi

Blodig borgerkrig

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 2,1 millioner mennesker flyktet fra borgerkrigen i Syria. Dette er en tidel av Syrias totale befolkning. Antallet internt fordrevne inne i Syria er minst 4,25 milioner.

Over 100.000 mennesker er drept i den over to år lange konflikten, ifølge FN.

Siden februar i fjor har nesten 11.000 syrere fått opphold i Sverige, og flere asylsøkere er på vei. Sverige bestemte i september, som det første europeiske landet, seg for å gi permanent opphold til alle syriske flyktninger som kommer til landet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ