NRK Meny
Normal

Hos familien Angen i Sætervik

Den lille kystbygda Sætervik i Osen har rundt 70 innbyggere. Det har faktisk kommet til flere de siste årene.

Familien Angen i Sætervik
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Jeg har besøkt familien Angen i Sætervik. Sverre Angen er født og oppvokst her, og nå har han også to av de voksne døtrene sine boende her. Sigrid Angen valgte i fjor sommer å flytte hjem etter å ha bodd 13 år i Oslo.

Nå pusser hun og samboeren opp et hus like ved barndomshjemmet hennes. Sønnen hennes Odin trives godt i kystbygda, og har allerede bytta fra østlandsdialekt, til klokkeklar trønderdialekt. Og det er flere som har gjort som henne, og flytta tilbake til hjembygda.

Men allikevel er det mest sommerhus i bygda, slik at befolkningen mangedobles om sommeren.

Familien tok godt imot en haikende reporter fra NRK Trøndelag. På denne julidagen var det over 25 grader, så da smakte det godt med jordbær med fløte på.

Buholmråsa fyr

Buholmråsa fyr
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Etter at vi hadde spist, fikk jeg en omvisning ute på Buholmråsa fyr. Jeg må innrømme at høydeskrekken meldte seg da vi stod ute ved gelenderet, 36 meter over havet. Men utsikten over Folla var utrolig fin, og verdt alle trappetrinnene opp. Fyret ble bygd i 1917, og hadde fyrmestere boende der ute fram til 1994. Da ble det automatisert.

Men allikevel er det liv der ute. To ansatte i kystverket har det som base, når de reiser rundt og vedlikeholder fyrene langs Trøndelagskysten. Og den gamle fyrmesterboligen leies ut til de som kan tenke seg å bo litt der ute. Jeg fikk sove i fyrmesterboligen i natt. Et mer stille og fredelig sted skal det godt gjøres å finne.

Fyrmesterboligen ved Buholmråsa fyr

Fyrmesterboligen ved Buholmråsa fyr

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.