Hopp til innhold

Vil hjelpe tusenvis med søvnproblemer

NTNU og Folkehelseinstituttet arbeider med et nytt dataprogram som skal hjelpe nordmenn å behandle søvnproblemer.

Søvnløshet

Studier i Danmark viser at hjelp av psykolog fungerer bedre enn sovepiller.

Foto: Håvard Kallestad

Søvnproblemer regnes som en av de store folkesykdommene i landet. Forskningen viser at rundt 15 prosent av befolkningen sliter med søvn.

Studier i Danmark viser at hjelp av psykolog fungerer bedre enn sovepiller, skriver forskning.no. Beklageligvis er den behandlingsformen lite utbredt.

Behandling hjemmefra

Nå jobber NTNU og Folkehelseinstituttet med et nytt dataprogram som skal kunne behandle tusenvis av nordmenn med søvnproblemer hjemmefra.

Håvard Kallestad

Forsker og psykolog Håvard Kallestad jobber med et nytt dataprogram som skal hjelpe tusenvis av nordmenn med å behandle søvnproblemer.

Foto: NTNU

Dette vil de teste i et nytt studie der de inviterer alle som var med i HUNT 3 undersøkelsen i Nord-Trøndelag. Hvor de vil teste de som har søvnproblemer med nettbehandlingen for å se om den funker.

– Det som har vært utfordringen for oss er hvordan vi kan gjøre behandlingen mer tilgjengelig for mange mennesker. Det vi blant annet jobber med nå er å se om vi kan gjøre denne behandlingen tilgjengelig på internett, forklarer psykolog og forsker Håvard Kallestad til NRK.

Forskning viser at kognitiv terapi er den beste måten å behandle søvnproblemer på, men at behandlingsformen er lite tilgjengelig.

Vil innføre behandlingen i Norge

– Slik som programmet funker er det akkurat som å gå gjennom vanlig kognitiv terapi. Det er også lagt opp til adferdseksprimenter som man skal gjennomføre, sier forskeren.

Søvnløshet. Illustrasjonsfoto.

Forskning viser at rundt 15 prosent av befolkningen sliter med søvn.

Foto: Erwin Wodicka / Colourbox

Nettbehandlingen er utprøvd i USA. Der viste studier at rundt 80 prosent av de som gjennomførte programmet hadde god effekt av behandlingen. Forskeren håper på lignende resultater i Norge. Dersom behandlingen er effektfull vil det kunne spare samfunnet store kostnader.

– Vi er veldig spente og nyskjerrige på om dette funker. Vi tror det funker, etterhvert får vi se hvordan vi kan gjøre det med eventuell implementering av denne behandlingen her i Norge, avslutter Kallestad.​