Hopp til innhold

Hest skadd etter overflyging av jagerfly

Dressurhesten Sandina Gold må trolig avlives etter at den pådro seg store skader da et av Forsvarets jagerfly fløy over gården i fjor sommer.

Hesten Sandina Gold gresser.

DRESSURHEST: Hesten Sandina Gold ved stallen på Leinstrand utenfor Trondheim. Bildet er tatt før skadene.

Foto: Privat

24. august i fjor var Turid Buvik ute ved stallen sin på Leinstrand utenfor Trondheim. Plutselig hørte hun et voldsomt drønn.

Stallen ligger midt i innflyvningen til ambulansehelikopteret og på andre siden av fjorden for kampflybasen på Ørland.

Hesteeier og driver av stallen, Turid Buvik sier til Forsvarets Forum at hestene hennes er vant til å høre flytrafikk, med dette var noe annet.

– Denne gangen smalt det veldig, forteller Buvik

Hun forteller at det var et jagerfly som fløy så lavt at hun så både piloten og kjennetegnene på flyet.

Hestene ble skremt og bykset av sted. Verst skulle det gå ut over hesten Sandina Gold. Den reagerte kraftig på lydnivået, ifølge Buvik.

– Den heiv seg rundt i paddocken og fikk en vridning i tre ledd i hvert av frembeina og to i det ene bakbeinet, sier Buvik.

Det skulle vise seg at skadene den fikk ble varige.

SKADET: Hesten Sandina Gold ble skadet etter et jagerfly passerte over i lav høyde

SKADD: Hesten Sandina Gold (14) ble skadet etter et jagerfly passerte over i lav høyde ved stallen på Leinstrand. Bildet er tatt før skadene.

Foto: Privat

Må trolig avlives

Leddskadene var kompliserte og måtte behandles i to omganger. Leddskadene ble bra før jul, men selv ett år etter sliter den med ligamentene i ene forbeinet.

– Det er en hest som har mistet livskvaliteten. Hun har det ikke bra, sturer, sliter med å spise og blir ikke helt haltfri. Hun er helt avhengig av spesialsko fra Nederland. Selv med disse springer ikke hun ikke rundt slik hun normalt vil gjøre, sier Buvik.

Buvik sier at hun trolig må avlive hesten. På mandag skal veterinæren og Buvik ta den endelige avgjørelsen.

– Det er helt for jævlig. Det er en av de beste hestene jeg har hatt, forteller hun.

Turid Buvik, atferdsterapeut Trondheim Hundeskole

FIKK ERSATNING: Turid Buvik fikk over 100.000 kroner i erstatning, men forteller at det er vanskelig å finne en hest som er like god som Sandina: – Dette er en hest en vanlig ikke får kjøpt, forteller hun. (Arkivfoto)

Foto: Ellen Flå / NRK

Har utbetalt erstatning

Forsvaret har utbetalt en erstatning på over 100.000 kroner til Buvik, noe som tilsvarer rundt halvparten av det hesten er verdt. Før skaden var Sandina verdivurdert til 250.000 kroner.

Talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, Elisabeth Q. Eikeland, opplyser til Forsvarets forum, at Forsvaret tilstreber å unngå unødvendige belastninger på dyr.

– I områder med for eksempel reinbeitedistrikt, minkfarmer og tett jordbrukskonsentrat tilstreber Forsvaret å unngå disse områdene. Allikevel hender det at dyr blir skremt og i dette tilfellet skjer skader, sier Eikeland til Forsvarets forum.