Hopp til innhold

Her dyrker de framtidas mat – rett fra sjøen

På Frøya dyrkes framtidas mat som plukkes rett fra havet. Vi snakker om tare, eller alger som det heter på fagspråket.

Tare

Marinbiolog Kaia Kjølbo Rød og kollega Diogo Raposo med tare som ble satt i sjøen i februar.

Foto: Seaweed Energy Solutions

I ti år er det blitt forsket på taredyrking for å gjøre denne ressursen om til fine matretter. Nå mener forskerne at de har kommet langt i dette arbeidet.

– Godt å spise

– Det er godt å spise akkurat nå, men utover sommeren og høsten blir den tykkere og ikke like godt. Men nå er det godt å spise rett fra sjøen, sier marinbiolog Kaia Kjølbo Rød i selskapet Seaweed Energy Solutions til NRK.

På land produserer bøndene kjøtt og korn, og i havet har vi fisk og alger. Men det er ikke akkurat tare som står fremst på matbordet i norske hjem.

– Nei, men vi må ta i bruk kystområdene våre for å produsere mat. Dette har jeg veldig tro på, og i neste uke kommer det mange folk hit til Frøya for å ta i bruk denne fantastiske maten og lage delikate retter. Blant andre folk fra de beste restaurantene i Trondheim, forteller daglig leder for det som om kort tid blir Blått kompetansesenter på Frøya, Bjørnar Johansen.

Tare

Store mengder tare hentes opp av sjøen utenfor Frøya.

Foto: Seaweed Energy Solutions

På Sistranda på Frøya ligger altså Europas største felt for tareproduksjon. Her produseres det sukkertare og butare. Begge er rike på proteiner og andre viktige stoffer som skal være bra for både mennesker og dyr.

– Vokser ekstremt fort

– Disse ble satt i sjøen i februar og da var de rundt en centimeter lange. Når vi høster dem i mai kan de være opp til halvannen meter lange. Så taren vokser ekstremt fort, sier marinbiolog Kaia Kjølbo Rød.

Bjørnar Johansen lovpriser forsøkene med taredyrking utenfor Frøya. Han er en ivrig forkjemper for mer bruk av sjømat, og han mener vi er nødt til å ta bruk taren for å overleve i framtida.

– Men skal vi lykkes med dette, må vi overbevise vanlige folk til å spise denne maten, sier Johansen.