– På samme måte som det blir produsert settefisk til laks, kan vi produsere setteplanter av tare. Vi kan egentlig sette dem ut når vi vil i løpet av året, sier Jorunn Skjermo, seniorforsker ved SINTEF.
I et laboratorium hos SINTEF står glasskolber med det som kan bli en viktig ressurs i framtida.
Tareplanter dyrkes fram og blir holdt i passende størrelse, uavhengig av årstiden.
Millioner av tonn
Tare kan brukes til mye, fra medisin til mat, fôr og drivstoff.
Forskerne ser for seg at tare kommer til å bli ei stor og viktig næring.
- Les også: Tare kan bli det nye på tanken
- Les også: Tare er blitt milliardnæring
I dag høster mange tare fra den naturlige undervannsfaunaen. I framtida kan behovet bli så stort at dette ikke vil være bærekraftig.
– I dag blir det høstet rundt 200.000 tonn. Men hvis skal begynne å lage fôr og biodrivstoff av dette behøver vi mange millioner tonn, da kan vi ikke drive å høste lenger for da vil det ikke være bærekraftig. Da vil vi ødelegge tareskogen vår, sier seniorforskeren.
– Trenger mer kunnskap
SINTEF har dyrket tare i forskningsplantasjer i sjøen i flere år, skriver tre ansatte i forskningskonsernet i en kronikk.
– Vi trenger mer viten om hvordan tareavlinger kan få forutsigbar mengde og kvalitet. Ennå svinger begge deler for mye, skriver de i kronikken som er publisert på nettstedet Gemini.no.
De vil også avklare hvordan man kan mekanisere utsetting og høsting av tareplanter.
– Dagens manuelle operasjoner er for dyre.
Gratis lys og næring
Seniorforsker Jorunn Skjermo forteller at man dra nytte av gratis innsatsfaktorer når man dyrker tare.
– Vi har sollys, vi har CO2 og næringssalter fra sjøvannet. Det er ingen gjødsling, sprøytemidler eller ferskvann. I tillegg har du en plante som vokser veldig raskt og som har et veldig interessant innhold, sier Skjermo.