Hopp til innhold

Helikopterpiloten avhørt av politiet – nekter straffskyld

Piloten som overlevde helikopterstyrten i Verdal nekter for å ha ført helikopteret på en uaktsom måte. Det er fortsatt uklart hva som var årsak til ulykka.

Et helikopter har styrtet og ligger svært ødelagt på et jorde. To representanter fra havarikommisjonen for luftfart er på stedet. En av dem kikker inn i helikopteret, mens den andre står litt lengre unna og kikker på vraket

TO OMKOM: Piloten overlevde men et par i slutten av 60-åra døde da helikopteret styrta på en åker like utenfor Verdal.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Det er for tidlig å trekke konklusjoner om årsaken til ulykken. Dette er en tidkrevende etterforskning som vil fortsette med høy prioritet fremover, opplyser påtaleansvarlig politiadvokat Åsta Elden i Trøndelag politidistrikt i ei pressemelding.

Det var tre personer i helikopteret som tirsdag for to uker siden styrta på en åker i Verdal. To personer omkom, mens piloten overlevde ulykka. Han ble ikke lenge etter rutinemessig sikta av politiet.

Et svært ødelagt helikopter er flyttet ut av et ulykkesområde og er plassert på et jorde ved siden av en vei

Ulykkeshelikopteret er sendt til Lillestrøm der flyhavarikommisjonen skal gjør videre undersøkelser av det.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Måtte vente med avhør

Den formelle siktelsen går på overtredelse av luftfartsloven og forskrift om lufttrafikkregler og operative prosedyrer for å ha ført helikopteret på en uaktsom måte. Siktede ble avhørt av politiet i forrige uke. Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Han har siden ulykka ligget på sykehuset med brudd i ryggen og politiet har måttet vente med avhør av medisinske årsaker. Men forrige uke fikk de en forklaring fra mannen som fløy det havarerte helikopteret.

Gjennom etterforskningen vil politiet forsøke å avklare om ulykken skyldes tekniske feil eller andre omstendigheter som vær- og flyforhold. Etterforskningen vil også avklare om helikopterpiloten har opptrådt straffbart i forbindelse med ulykken, kommer det fram i pressemeldinga.

Les også Piloten rutinemessig siktet i helikopterulykken

Et helikopter som er svært ødelagt etter en styrt heises opp av en kran. Ved siden av står en person fra havarikommisjonen og to personer fra firmaet som har fått jobben med å frakte bort helikopteret

Opptrådt forsvarlig

Advokat Rolf Christensen sier ulykka har gått sterkt inn på den sikta piloten som han er forsvarer for. Advokaten var til stede under avhøret torsdag forrige uke.

Her ga helikopterpiloten politiet en grundig forklaring om hvordan forholdene var da helikopteret tok av.

Rolf Christensen

Ulykka har gått sterkt inn på den sikta helikopterpiloten, ifølge hans forsvarer Rolf Christensen

Foto: Vegard Woll / NRK

– Han mener han har opptrådt forsvarlig og korrekt da han fløy helikopteret. Det er slik jeg forstår det vanskelig også for han som pilot å si hva som var årsaken til styrten, sier Christensen til NRK.

Ifølge advokaten opplever piloten det som litt merkelig at han er sikta. Men han har fått forklart at i og med at det ble gjort beslag etter ulykka så blir man automatisk regna som sikta.

Vraket frakta til Lillestrøm

Helikopteret som styrta tilhører Midtnorsk helikopterservice i Verdal. De har base ikke langt unna ulykkesstedet og helikopteret hadde nettopp tatt av herfra da det styrta. Det er en svært mye brukt helikoptertype.

Havarikommisjonen har vært i Verdal og gjennomført undersøkelser på stedet. Ulykkeshelikopteret ble forrige uke frakta til Lillestrøm der kommisjonen skal gjøre enda flere undersøkelser for å prøve å finne årsaken til helikopterstyrten.

Helikopterturen da ulykka skjedde var et privat oppdrag og betegnes av politiet som en «fritidsreise». Det var Roar Henning Stein (68) og Inger Eline Gaundal Stein (68) fra Overhalla som omkom i ulykka.

Les også Venn av det omkomne ekteparet: – Hvorfor skal de aller beste gå bort?

Inger Eline Gaundal Stein og Roar Henning Stein