NRK Meny
Normal

Helikopter blenda av laserlys

Et Sea King-helikopter ble blenda av sterkt laserlys i Trondheim tirsdag kveld. – Vi får melding om bruk av laserlys mot bilister flere ganger i uka, sier politiet.

Laserstråler

Igjen har laser blitt brukt mot farkoster i lufta.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

– Lysinga mot helikopteret er en veldig alvorlig sak, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Tore Kyllo.

Tirsdag kveld hadde et Sea King-helikopter en øvelse i fjorden utenfor Ranheim i Trondheim. Mens helikopteret svevde over en båt i vannet, kom en sterk, grønn lysstråle gjennom cockpit. Mannskapet meldte fra til tårnet på Trondheim Lufthavn Værnes, som meldte videre til politiet.

– Mannskapet så at det stansa en bil ved Ranheim kirke, og lyste mot dem fra kirketrappa. Da vi kom til stedet var de borte, sier Kyllo.

Det var konfirmasjonsundervisning i kirka på den tida, og politiet sier det kan ha vært noen som har kjørt bil til undervisninga som har stått bak den farlige leken.

Målretta

– Det er ikke noen tvil om at de sikta mot helikopteret som var opplyst og godt synlig. De i cockpit ble blenda, og det er et veldig sterkt lys som kan skada hornhinna. Mannskapet kunne ha utsatt både seg selv og andre for fare, sier Kyllo.

Laserlys mot fly er ikke noe nytt. Og det er ikke bare mot farkoster i lufta lysstrålene blir retta.

Skjer stadig vekk

– Vi får melding flere ganger i uka fra syklister og bilister som får laserlys i ansiktet. Det er en stund siden vi har hatt saker der folk har brukt laser mot fly, men innimellom så skjer det også.

Operasjonsleder Tore Kyllo fortelller at selv om laserpekere er forbudt i Norge, får folk for eksempel tak i dem i land som Tyrkia.

Formaningen er klar.

– Folk må ikke bruke laser mot verken syklister, biler eller fly, sier Kyllo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.