Hopp til innhold

Politiet bekymra over laser mot fly

To helger på rad har noen lyst med laser mot fly på Værnes.

Laserpenn

Det er vanskelig å finne ut hvem som står bak lysinga med laser mot fly.

Foto: Illustrasjon/Montasje / Scanpix

Politiet er redd noe alvorlig vil skje hvis ikke det blir slutt på at folk retter laserstråler mot flyene.

I helga kom lyset fra Tiller, bare ei uke siden to SAS-piloter opplevde det samme. Da var det noen i Hommelvika som lyste med de kraftige laserstrålene mot fly i lufta.

Sikkerhetsrisiko

– Folk lyser aktivt mot cockpit i fra bakken. Det er et problem som flygerne ser som en sikkerhetsrisiko, sier operasjonsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Leif Berglund.

Kaptein i SAS Tor Hamborg har selv opplevd å få de grønne lysstrålene mot cockpiten. Han sier sånne hendelser er alvorlige.

– Det er ikke farlig sånn som det er i dag, men faren er at man blir så forstyrra i vanlig rutiner at vi må avbryte landing eller avgang. Det kan gi store forsinkelser og koste dyrt. I verste fall kan det skje et uhell, men vi er er fokusert på det og snakker med hverandre om sånne ting.

– Stopp med tullet!

Ramborg er klar på at laserpenner må bli forbudt i Norge så lenge det ikke finnes noen dokumenterte bruksområder.

Hva vil du si til de som gjør dette?

– Stopp med tullet! Det kan være mora og faren din som sitter i flyet, eller gode venner, slekt og naboer, sier Hamborg.

Det er en oppfordring politiet stiller seg bak.

– Det er mye folk ombord i flyene og en kan tenke konsekvenser hvis det blir problemer med nattsynet og så videre. Så jeg vil jo på det sterkeste be om at folk slutter med det det, sier Berglund.

Ikke lett å finne gjerningspersonen

Politiet sier det er en vanskelig oppgave å spore opp hvem som står bak laserlysinga på Tiller i helga.

– Jeg håper at når vi setter fokus på dette at folk blir bevisst på hva de holder på med, og slutter rmed det selv. Det er jo det aller beste.