Hopp til innhold

Sigurd samlet inn 33 000 kroner på adventskalenderen

Sigurd Vie (9) har hatt en ganske så annerledes julekalender i år. Fjerdeklassingen har en kalender hvor han gjennomfører oppgaver og samler inn penger til Plan Norges prosjekt for utdanning i Liberia.

Sigurd Vie

Sigurd Vie har samlet inn over 33 000 kroner på sin adventskalender. De skal gå til skoleutstyr for elever i Liberia.

Foto: Brit Vie / Privat

– Jeg har samlet inn over 33 000 kroner. Det er nok til å hjelpe 71 barn til utdanning i Liberia, sier en fornøyd Sigurd Vie.

Hver dag frem til julaften har Sigurd fra Frøya i Sør-Trøndelag løst oppgaver og tjent penger til aksjonen sin. Oppgavene har vært varierte og blant annet vært å lage kakemenn, loddsalg, selge ting på Facebook og pante flasker. Det har både vært spennende og utfordrende for Sigurd.

– Jeg kunne godt tenkt meg en sånn kalender til neste år. Det har vært veldig morsomt, sier Sigurd.

Det var avisen Hitra-Frøya som først omtalte saken.

Har bare ballet på seg

pante flasker

Sigurd har pantet mange flasker i løpet av desember og mange har donert store sekker til innsamlingsaksjonen.

Foto: Brit Vie / Privat

Sigurd startet med et mål om å samle inn 2400 kroner. Det klarte han å samle inn allerede 2. desember. Siden da har Sigurd og mamma Brit justert målet flere ganger.

– Jeg vil hjelpe unger i Liberia til å gå på skolen, så det er derfor jeg har engasjert meg så mye, sier niåringen.

– Jeg har aldri hatt ei så aktiv førjulstid. Det kreves å drive bistandsarbeid med en niåring. Det har engasjert folk og jeg har ikke fått gått i fred på butikken uten at folk har kommet bort til meg og spurt om innsamlingen, sier Brit Vie.

Imponert over Sigurd

Plan Norge fikk nyss i dette julekalenderen og framsnakket den på Facebook. Der er imponerte over engasjementet og alle pengene Sigurd har klart å samle inn.

– Vi har fulgt med kalenderen til Sigurd i hele desember og er veldig imponert over det han har fått til. Pengene han har samlet inn vil bidra til at flere barn i Liberia får gå på skole. Det er vi veldig glade for og det kan Sigurd være stolt av, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Ville prøve noe nytt

Pepperkakehus

Frøya videregående skole donerte bort pepperkakehuset til auksjon. Det gikk for 600 kroner

Foto: Brit Vie / Privat

Det hele startet med at mamma Brit ville gjøre en ny vri på årets julekalender. I alle år har Sigurd og hans fem søsken hatt pakkekalender. 1 desember i år fikk derimot Sigurd en liten lapp fra mamma.

– Da tenkte jeg, hva i huleste er det mamma har funnet på nå, sier Sigurd.

– Han synes det var litt rart i starten, men syntes det var fryktelig spennende, sier mamma Brit Vie.

Håper på samme kalender neste år

Årets innsamlingskalender endte på 33 000 kroner. Det hjelper over 70 barn til skolegang i Liberia. Nå har Sigurd begynt å planlegge hva neste års kalender skal gå til.

– Det første jeg skal gjøre er å få meg fadder. På neste års innsamling har jeg lyst til å samle inn penger til ebola-syke, sier Sigurd.