Hopp til innhold

Har du husket å høste tindved?

Akkurat nå kan du høste oransje vitaminbomber fra trær mange steder i Norge. Den inneholder mer C-vitamin enn appelsin og lukter som multer.

Tindved

Tindved er oransje bær stappfulle av C-vitaminer. Nå er det på tide å høste dem og bruke dem i maten.

Foto: Torild Langklopp

Torild Langklopp viser frem tindved-busker på Stokkøya.

Torild Langklopp viser frem tindved-busker på Stokkøya.

Foto: Privat

– Dette er en pioner-plante. Den klamrer seg fast på vanskelige steder. Den inneholder en spennende syre som er artig for oss som driver med mat, sier Torild Langlopp som driver Strandbaren på Stokkøya på trøndelagskysten.

C-vitaminbombe

Hun viser frem de høye trærne med lange torner. På dem vokser det smale, grønne og sølvaktige blader. Men det er klasene med knalloransje bær som er interessant for dem med næringsvett.

Bærene kan minne om små, avlange rognebær, men minner om druer der de henger på trærne. Lukten går mot multer. Som de fleste bær og frukter inneholder tindveden vitamin C, men i rikelige mengder. Tindved inneholder dobbelt så mye C-vitamin som appelsiner.

Spennende syre

Strandbaren på Stokkøya

Når kokkene på Strandbaren på Stokkøya trenger tindved til sausen, går de rett utenfor døren.

Foto: privat

Rundt strandbaren er det ugjestmildt klima for busker og trær, men tindveden tar gjerne opp kampen mot naturen og former en slags portal inn til strandbaren.

Torild Langklopp forklarer at de baserer seg på lokale råvarer når de lager mat til restauranten. Og tindveden er rett utenfor døren.

– Det er en fantastisk farge på tindveden. For oss som jobber og eksperimenterer med mat er dette et veldig spennende bær. Den inneholder en spesiell syre som balanserer de andre smakene i maten, forklarer Langklopp til NRK.

Vakker og spiselig

Tindved hører hjemme i Europa og Asia, men i Norge finnes de viltvoksende hovedsakelig rundt Trondheimsfjorden og nordover mot Troms. Rett etter istiden hadde denne planten en langt større utbredelse i Norge enn det arten har i dag.

Tindved har fått navnet sitt fra man brukte treverket fra tindved til å lage rivetinder. Altså for å rake plenen fin etter en lang vinter. Vi planter mest for at det er vakkert, bonus at det er spiselig i tillegg.

Fra rake til likør

Bærene kan brukes til sauser, dessert, likør og andre spiselige ting. I andre land er barken og bladene brukt til medisiner. Forskere ved universitetet i den finske byen Åbo, har kommet frem til at tindved kan brukes til å bedre immunforsvaret, lege eksem og andre hudproblemer.

– Jeg tror ikke folk kommer til å sanke inn tindved hver høst slik man plukker blåbær, multe og tyttebær. Det finnes mange områder der det går an å sanke tindved dersom man har lyst til å teste det, sier Langklopp.

Strandbaren på Stokkøya

En skog av busker med C-vitaminbomber på Stokkøya. Bærbuskene er å se fra trøndelagskysten og nordover.

Foto: Torild Langklopp