NRK Meny
Normal

Han så tankbilen velte

Svein Solheim fikk varslet politiet og fikk beskjed om å sperre E6 med sitt eget vogntog.

Vogntogvelt

Svein Solheim måtte sperre E6 med eget vogntog da en tankbil veltet.

Foto: Fotomontasje

Vogntogsjåfør Svein Solheim var på vei fra Oslo til Namsos med last da han tidlig tirsdag morgen ble øyenvitne til den dramatiske tankbilvelten mellom Åsen og Ronglan, 16 kilometer sør for Levanger.

- Uvirkelig

– Jeg ante fred og ingen fare da jeg 100 meter foran meg plutselig ser en semitanker får problemer og kjører av veien. Den sklir og hopper bortover terrenget før den havner i grøfta. Det var helt uvirkelig, sier trailersjåføren til NRK.

Svein Solheim så med én gang at dette kunne bli dramatisk. Han kastet seg på telefonen til politiet.

– Jeg fikk ordre om å sperre E6 med vogntoget mitt. Jeg parkerte på tvers og sprang ut av bilen, sier han.

Fryktet eksplosjon

Klokken nærmet seg 05.30, men morgentrafikken var likevel i gang. Til tross for at Solheim hadde sperret veien, var det flere bilister som ikke tok hensyn til dette. I stedet forsøkte de å kjøre forbi den veltede tankbilen.

– Jeg måtte hoppe unna for ikke å bli påkjørt. Flere viste liten respekt for det som hadde skjedd. En forstemmende opplevelse, sier Solheim.

Politiet var på stedet kort tid etter at Solheim hadde varslet om ulykken. Inntil det ble klart om tankbilen var lekk, ble både E6 og jernbanen sperret på grunn av eksplosjonsfare. En sikkerhetssone på 100 meter ble opprettet.

– Alle bilistene som var kommet til fikk beskjed om å rygge noen hundre meter unna for å komme oss i sikkerhet. Jeg tror tanken var at terrenget skulle ta av for en eventuell eksplosjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tankbil utfor veien

Tankbilen med bensin ble liggende i grøftekanten. Bergingsarbeidet er i gang.

Foto: Tor Aage Hansen

Små marginer

Sjåføren av tankbilen fikk raskt hjelp med å komme seg ut. Han kom uskadd fra velten.

- Sjåføren var i fin fysisk form etter ulykken. Han spurte om jeg hadde en lommelykt slik at han og politiet kunne sjekke bilen for eventuelle lekkasjer.

Solheim kjører langtransport og sier slike ulykker gjør inntrykk.

– Man får en støkk i livet. Det viser hvor små marginer vi har. Vogntogene vi kjører veier mellom 40 og 50 tonn, og enkelte steder har vi ikke mange centimeterne på hver side av veien.

Han vil ikke spekulere i hva som kan være årsak til ulykken. Tankbilen kjørte ut i en svak høyresving. Solheim mener kjøreforholdene var bra.

– Noe is i veikanten var det, men det var avkjørt i selve sporet. Jeg vil ikke karakterisere forholdene som vanskelige, jeg har opplevde det ganske mye verre, sier trailersjåføren til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.