Han fikk regjeringa til å skrote vindkraftplanen – nå kan han vinne pris for innsatsen

– Det at folk har foreslått meg, ser jeg på som en ære. Men vi er mange som har vært med i denne kampen, så dette er absolutt en felles innsats, sier Hans Anton Grønskag.

Hans Anton Grønskag

ÅRETS TRØNDER: Vindkraftmotstander Hans Anton Grønskag er foreslått som Årets Trønder 2019.

Foto: NRK

Hans Anton Grønskag har på mange måter blitt et symbol for landets vindkraftmotstandere. I 17 år har han jobbet mot vindkraftutbygging på Frøya.

Han er også leder for folkeaksjonen «Nei til vindkraft på Frøya», hvor Trønderenergi og Stadtwerke München bygger et vindkraftverk med 14 vindturbiner på 180 meters høyde mot befolkningens vilje.

I en folkeavstemning på Frøya stemte nesten 80 prosent mot vindkraftverket.

Skrotet vindkraftplan

Etter massiv motstand fra kommunene besluttet regjeringa i oktober å skrote NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) viste til at regjeringa fikk inn mer enn 5.000 innspill da forslaget ble sendt på høring. I tillegg sa 49 av de 56 kommunene, som var med i høringsrunden, nei til vindturbiner.

– Tilbakemeldingene var ganske entydige. Nå får dette være beviset på at vi lytter, sa Freiberg til NTB.

I september ble også den nasjonale gruppen «Motvind Norge» etablert. Deres ambisjon er å stanse utbygginga av vindkraftverk i Norge, uavhengig av plan- og utbyggingsstatus.

Det som begynte som en personlig sak for Grønskag for nesten 20 år siden, har i dag blitt en nasjonal debatt.

– Den kampen vi har valgt å ta opp, er ikke bare en kamp om vindkraft, men om demokrati og hvem vi mener skal få bestemme. Jeg tror folk skjønner hvor mye jobb som er blitt lagt i dette arbeidet, og hvor hardt vi står på, sier Hans Anton Grønskag.

Hans Anton Grønskag
Foto: Kim Nygaard / Adresseavisen

– Når naturen blir truet, blir hele Frøya truet

Han tror at én av grunnene til det store engasjementet rundt vindkraft, er fordi aksjonsgruppen har fått frem saken på en forståelig og folkelig måte.

– Det er naturen vår som blir ødelagt. Og vi har bare én natur. Når den blir truet, blir hele Frøya truet. Vi er et lite øysamfunn, og alle blir påvirket av disse endringene som er foreslått. Derfor tror jeg det har vært lettere å engasjere seg og forstå saken også, sier Grønskag.

Så mange timer som han har brukt på å gjøre Trøndelag og resten av Norge et bedre sted, så fortjener han denne tittelen. Både for arbeid han gjør lokalt på Frøya, og for alt han har gjort i vindkraftsaken. Fantastisk bra trønder!!

Forslag til Årets trønder 2019

Kan bli Årets trønder

Grønskag tror at Årets trønder bør være noen som har utmerket seg i Trøndelag. Noen som har vært en viktig stemme.

– Det er jo artig at slike stemmer som oss ute på Frøya også kan fremme et viktig budskap. Vi gjør det jo ikke bare for oss, men også for barnebarna våre. Alle generasjoner har engasjert seg i denne saken, noe som er utrolig flott å se, sier Grønskag.

– Det å bli foreslått, synes jeg er veldig fint, og jeg tar forslaget først og fremst som en støtte til saken jeg jobber for, legger han til.

Fram til og med torsdag 7. november kan du foreslå din kandidat. Deretter skal en jury velge ut fem kandidater, som presenteres i slutten av desember. Da blir det opp til folket å stemme frem de mener fortjener hederen Årets trønder 2019!