Hopp til innhold

Hammern møter sin tidligere advokat i retten

Ulf Hammern har saksøkt Wiig for ikke å ha fulgt opp saken hans godt nok etter at Hammern ble frifunnet i Bjugnsaken for 15 år siden. I dag møtes de i retten.

Ulf Hammern i Strasbourg
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– Livene våre er kanskje ikke verdt mer enn et navn på et papir, sier Ulf Hammern, frikjent i Bjugnsaken. I dag møter han sin tidligere advokat i Oslo tingrett.

– Wiig fulgte ikke opp

Hammern mener Wiig ikke har fulgt opp saken hans godt nok etter at Hammern ble frifunnet, for tiltalen om seksuell omgang med ti unger i en barnehage i Bjugn.

Hammern fikk bare 170 tusen kroner i erstatning fra Staten etter å ha vært tiltalt i en av Norgeshistoriens mest omtalte saker. Retten mente nemlig han ikke kunne sannsynliggjøre at han var uskyldig.

Nå ønsker Hammern at den tidligere advokaten hans- skal ta sin del av ansvaret . Det ser ikke den kjente advokaten fram til.

– Det synes jeg er ubehagelig, sier Wiig om å møte den tidligere klienten sin i retten.

I 2003 fikk Hammern medhold hos menneskerettsdomstolen i Strasbourg i at den norske staten hadde krenka rettene hans. Men advokaten hans Christian Wiig, unnlot å følge avgjørelsen opp med nytt erstatningskrav.

Advokat Christian Wiig
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Blir krevd for millioner

Selv om retten i denne omgang bare skal avgjøre hvilket avnsvar Wiig hadde for Hammern, er Wiig forberedt på å bli krevd for flere millioner i erstatning på sikt.

– Jeg kan si at jeg er forbredt på å møte et krav, slik som det har blitt fremmet i forliksrådet for et og et halvt år siden fra advokat Per Danielsen på 5, 3 millioner kroner. Der sa han at kravet vil bli høyere under en rettslig behandling. Derfor er jeg forberedt på å møte et krav mellom fem og ti millioner kroner, sier Wiig.

- Dette tyder på kommunikasjonsvikt eller feilinformering, sier den nye advokaten for Hammern, Sigurd Klomsæt.

Han mener motparten for lengst har fått beskjed om at et eventuelt erstatningssøksmål vil ligge mye lavere, og etter det NRK erfarer: på omlag halvannen millon kroner. Det tilsvarer det Hammern i sin tid krevde av den norske staten.

Ulf Hammern
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Ødelagte liv

Hammern håper på en løsning snart, som han og familien kan leve med.

– Jeg tenker ikke beløp, men du kan jo selv tenke deg at det er to ødelagte liv. Vi har fått livet vårt snudd på hodet, både jeg og kona mi, og ungene med. Og det er mange flere som har fått det også. Men å sette en pris på det? Det er jo ikke sikkert vi er så mye verd. Vi er jo kun nevnt som et navn på et papir, og utover det føler jeg ikke at det er menneskeverd i det hele tatt, sier Hammern.

Etter så mange år, uten mer å hente, hvorfor har du ikke valgt å legge dette bak deg?

– Fylkesmannen la på meg fotlenke like etter at jeg ble frikjent, ved at han valgte å betale et stort beløp til disse ungene. Det innebærer at ifølge ham, har dette skjedd allikevel. Så det kan man jo spørre ham om. Hvorfor ble det ikke ryddet opp på en annen måte?, sier Hammern.